bedrijf beginnen

De ene persoon heeft lange tijd nagedacht over het starten van een onderneming en voor die persoon is het beginnen ervan een weloverwogen keuze geweest, terwijl voor iemand anders deze beslissing vrij impulsief is geweest. Het is raadzaam om altijd goed na te denken over waar je rekening mee moet houden bij het beginnen van een bedrijf, want op deze manier voorkom je teleurstellingen en zorg je ervoor dat jouw onderneming uiteindelijk een succes wordt. 

Welke stappen ondernemen?

Maak eerst een goede inventarisatie van je toekomstige concurrenten en schrijf een gedegen businessplan. Een dergelijk plan helpt je om doelen te formuleren en een goede strategie te ontwikkelen. Uiteraard is dat plan dat je schrijft slechts theorie en zal in de praktijk blijken dat veel zaken toch net even anders gaan, maar het is belangrijk om eerst een goed beeld te hebben van de marktomstandigheden, je concurrenten en de sterkten en zwaktes van je op te starten bedrijf. Op deze manier weet je wat je zwakke punten zijn en waar je aan moet werken. Je sterke punten kun je juist benutten en hier juist je USP van maken. 

Financiering, werklocatie en inschrijving

Om een bedrijf te starten en vervolgens te laten groeien, heb je geld nodig. Als je een klein bedrijf wil starten heb je doorgaans niet zoveel geld nodig. Mogelijk heb je aan een paar duizend euro zelfs genoeg als je tekstschrijver of designer bent, maar meestal heb je wel wat meer geld nodig. Er zijn verschillende manieren om aan geld te komen, zoals geld lenen bij een bank, het aantrekken van investeerders of geld lenen bij bekenden. Als je het laatste doet raden wij je aan om goede afspraken te maken, want geld lenen bij familie of vrienden kan uiteindelijk leiden tot ruzies als hier geen goede afspraken over worden gemaakt. Zeker als je bedrijf toch niet zo goed draait als vooraf gedacht. 

Heb je de financiering rond gekregen? Het is tijd voor het vinden van een geschikte werklocatie. Als je een fysieke winkel of kantoor wilt, is het belangrijk om een goede te locatie te kiezen. Dit kan een kantoor of winkel zijn die je huurt, maar je kunt ook een eigen pand kopen. Wil je weten wat de eisen van een vestigingsadres zijn? Kijk dan eens op de site van de KvK. Hier moet je ook naar toe om je bedrijf in te schrijven. Voor ongeveer 50 euro kun je je hier als ondernemer inschrijven. Bekijk ook de rechtsvorm die nodig is. Zo heb je verschillende rechtsvormen: eenmanszaak (zzp), vennootschap onder firma (vof) of besloten vennootschap (bv) zijn slechts drie mogelijke vormen. Er zijn er nog een aantal, maar deze genoemde drie rechtsvormen worden door starters het meest gekozen. 

Personeel aannemen 

Je kan in het begin alleen werken, maar wil je jouw bedrijf snel laten groeien dan is het verstandig om personeel aan te nemen. Dit laatste valt niet altijd mee. Bij het aannemen van personeel komt veel kijken. Je wil gekwalificeerde werknemers aannemen en eenmaal ze goed werk leveren is het zaak om ze te behouden. Goede arbeidsvoorwaarden zijn van belang en het creëren van een goede werksfeer is ook belangrijk. 

Promotie

Als startende ondernemer is het belangrijk om je bedrijf te promoten om klanten te werven. Er zijn verschillende manieren waarop je je bedrijf kunt promoten. Een goede website kan een belangrijk hulpmiddel zijn om je bedrijf te promoten. Zorg ook dat je goed gevonden wordt in Google. Aan alleen een fraaie website heb je weinig. Investeer geld in SEO. Dit vergroot de vindbaarheid van je website in zoekmachines zoals Google. Is je site niet goed zichtbaar en wil je meteen resultaat zien? Adverteren via Google kan een effectieve manier zijn om meteen klanten te werven. Afhankelijk van je marketingbudget kun je meteen een grote groep potentiële klanten bereiken. Social media kan een effectief middel zijn om je bedrijf te promoten, vooral als je je doelgroep op social media kan bereiken. Door gebruik te maken van platforms zoals Instagram, Facebook en Twitter, kun je jouw bedrijf onder de aandacht brengen.