Wanneer je fris aan de start staat op de arbeidsmarkt, wil je goed beslagen ten ijs komen. Je hebt natuurlijk je opleiding afgerond en je weet wat je wilt, of niet wilt. Maar weet je ook genoeg? Misschien helpt het je wel om wat trainingen voor starters te volgen. Een Microsoft training is in feite voor alle beroepen handig, want de ins en outs van computers heb je altijd nodig. Maar wat is er nog meer van belang om als starter op te vallen?

  1. Sollicitatiebrieven schrijven

Een sollicitatietraining kan jou helpen bij de eerste stap die je op de arbeidsmarkt zult gaan zetten. Jouw kennismaking met het werkende leven zal bestaan uit solliciteren. Je zoekt een leuke vacature of, als je die niet tegenkomt, bedenkt bij welk bedrijf je jezelf wel ziet werken, en schrijft dan een brief. Maar waar moet die brief aan voldoen? Welke elementen moeten er hoe dan ook in zitten en hoe sluit je hem slim af? En daarnaast is er natuurlijk je CV, die moet ook voldoen aan een aantal eisen. Alle belangrijke zaken op het gebied van een brief en CV kun je in verschillende trainingen leren.

  1. Gesprekstraining

Als je brief goed is en je op bent gevallen, word je uitgenodigd voor een gesprek. Ook daarvoor zijn diverse tips en tricks die kunnen zorgen dat jij eruit springt als dé ideale kandidaat. Het begint al bij je eerste indruk, hoe zie je eruit, wat voor handdruk geef je en hoe ga je op je stoel zitten? Maar natuurlijk is de inhoud van het gesprek veel belangrijker. De mensen tegenover je voeren dagelijks dit soort gesprekken, maar voor jou is het waarschijnlijk nieuw. Door een goede gesprekstraining weet je wat je kan verwachten en hoe je daarop kan reageren.

  1. ICT-training

Een gedegen ICT-training is nooit weg. Voor een werkgever is het alleen maar fijn als jij niet verdwaald raakt in de ICT-systemen die binnen het bedrijf gebruikt worden. Zijn er nieuwe internetprogramma’s? Zo leert personeel ermee werken. Altijd handig voor jou om te weten hoe zoiets in z’n werk gaat. Je zult het nog vaak meemaken. Een goede beheersing van MS Office is voor iedereen handig, maar wellicht worden er in het bedrijf van jouw keuze specifieke programma’s gebruikt. Als je die vooraf al onder de knie hebt, heb je een streepje voor op andere kandidaten.

Verdiep je dus in het bedrijf om op belangrijke zaken te kunnen anticiperen. Een goede voorbereiding is immers het halve werk bij jouw start op de arbeidsmarkt.