Wat is USB-C

USB heeft in de loop der jaren verschillende transformaties ondergaan die veranderingen ondergingen in hoe de vele versies van de USB verbinding maken, communiceren en stroom leveren aan moderne computer apparatuur. De nieuwste ontwikkeling is de nieuwe USB-C-standaard, wat een gigantische stap voorwaarts is in de computerwereld. Maar waarom eigenlijk en wat is het verschil met een ‘gewone’ USB.

Wat is USB?

Universal Serial Bus (USB) is een industriestandaard plug-and-play interface voor kabels en connectoren die de communicatie tussen computers en randapparatuur en andere apparaten versoepelt. USB is de meest gebruikte poort die wordt gebruikt in verschillende soorten apparaten, zoals toetsenborden, muizen, camera’s, printers, scanners, externe HDD’s, flashdrives en zelfs netwerkapparaten. USB-kabels worden gebruikt om mobiele telefoons op te laden, en desktops en laptops bieden plaats aan verschillende USB-poorten voor gegevensoverdracht en het aansluiten van andere externe apparaten. Een vorm van een USB-poort wordt ook gebruikt in gameconsoles, netwerkapparaten, smart-tv’s en andere elektronische apparaten, waardoor deze echt universeel is.

Verschillende soorten en maten

USB-connectoren zijn er in verschillende soorten en maten. De meeste USB-connector varianten zijn gebaseerd op drie basistypen: Mini-USB, Micro-USB en USB-C. Op desktop computers, laptops, tablets en randapparatuur vind je doorgaans ten minste één van deze drie typen USB-poorten. Er zijn drie versies van USB zoals voorgeschreven door het USB Implementers Forum (een groep die verantwoordelijk is voor het promoten en op de markt brengen van USB) namelijk USB 1.0, USB 2.0 en USB 3.0. Een latere release van USB 3.0 werd later uitgebracht als USB 3.1, ook wel bekend als “SuperSpeed+”, die overdrachtsnelheden tot 10 Gbps mogelijk maakt.

Wat is het verschil tussen USB en USB-C

Wat is USB-C?

USB-C, officieel bekend als USB Type-C, is een relatief nieuwe industriestandaard connector voor het verzenden van gegevens en stroom van en naar computerapparatuur. Het is een 24-pins connector, net als een micro-USB-connector, die de nieuwste USB-standaarden ondersteunt, zoals de USB 3.1, waardoor snellere gegevensoverdrachten, tot 10 Gbps, mogelijk zijn. USB 3.1 is een klein connectorsysteem dat tegenwoordig veel wordt aangetroffen in laptops, smartphones en tablets. USB-C is een sterk verbeterde en geavanceerde upgrade van de vorige USB-standaarden. Ten eerste is het kleiner en dunner, zodat het letterlijk in elk klein apparaat past, net als bij de ‘normale’ apparaten.

Veelzijdig en krachtig

USB-C kabels zijn super veelzijdig en krachtiger dan zijn voorgangers. Ze kunnen tot 100 watt aan vermogen aan, zodat je jouw elektronische apparaten, zoals laptops, smartphones, etc. snel kunt opladen. Volledig uitgeruste USB-C-kabels met USB 3.1 Gen 2-specificatie zijn krachtig genoeg om gegevens te vervoeren tot 10 gigabit per seconde, wat een super hoge gegevensoverdrachtsnelheid is. 

Verschil tussen USB en USB-C

USB-connectoren zijn er in alle soorten en maten, maar alle verschillende varianten van de USB-connectoren behoren tot een van de drie standaard USB-connectoren: USB-A, USB-B en USB-C. USB Type A is de standaard connector die op vrijwel elke desktopcomputer en oudere laptops te vinden is. Er zijn ook subsets van deze connector, zoals USB Mini-A en USB Micro-A. USB-C daarentegen is een 24-pins dubbelzijdige connector die de nieuwste USB-standaarden ondersteunt, zoals USB 3.1.

Wat is USB en USB-C

Kabel

De USB kabels zijn te herkennen aan de connector aan beide uiteinden. De meest voorkomende typen zijn USB-Mini, USB-Micro en USB-C. Micro-USB, ontworpen om mini-USB te vervangen, is de kleine USB-aansluiting op externe harde schijven, smartphones, digitale camera’s, USB-hubs, game console controllers en andere apparaten. USB-C-kabels zijn daarentegen flexibeler en sneller dan micro-USB kabels en zijn te vinden in de meeste moderne Android-smartphones en laptops. In tegenstelling tot micro-USB zijn USB-C kabels omkeerbaar, wat betekent dat je ze op beide manieren kunt inpluggen, ongeacht of ze ondersteboven liggen.

Prestatie

De USB 1.0 standaard is een externe specificatie die een maximale gegevensoverdrachtsnelheid tot 12 Mbps ondersteunt; USB 2.0, geïntroduceerd in 2000, is een snelle USB die maximale gegevens overdracht snelheden tot 480 Mbps ondersteunt; en de USB 3.0-standaard ondersteunt overdrachtsnelheden tot 5 Gbps. Nu is USB-C gebouwd op de USB 3.1-standaard van de tweede generatie en krachtig genoeg om gegevens te vervoeren met een snelheid tot 10 gigabit per seconde, wat een super hoge gegevens overdracht snelheid is.

Veelzijdigheid

De USB-C standaard is enorm veelzijdig. Ze zijn super veelzijdig en krachtiger dan zijn voorgangers, in een kleinere, dunnere en lichtere vorm, zodat hij letterlijk in elk klein apparaat past. Toch is hij krachtig genoeg om tot 100 watt aan stroom te geleiden, zodat je je elektronische apparaten zoals laptops en smartphones, snel kunt opladen.

Zowel USB 3.1 Gen 1 als Gen 2 gebruiken dezelfde kabels en connectoren als de USB 3.0. Sommige USB 3.1 Gen 2-poorten ondersteunen echter een nieuwe, supersnelle omkeerbare connector, USB-C, die door zowel hubs als apparaten kan worden gebruikt. USB-C is krachtig genoeg om gegevens en stroom in beide richtingen te verplaatsen en vervangt uiteindelijk de oudere Type-A- en Type-B USB-specificaties. Vanwege zijn kleine vorm, ultrahoge gegevens overdracht snelheden en veelzijdigheid, wordt USB-C tegenwoordig gebruikt op de meeste moderne laptops en Android-smartphones. In feite hebben de meeste laptopfabrikanten de USB-A- en Ethernet-poorten verwijderd om plaats te maken voor een enkele USB-C-poort voor alles, van netwerken, video afspelen, gegevensoverdracht en opladen.