laserprinter

Een printer is een onmisbaar onderdeel van ieder huishouden of kantoor aan huis. Het is dan ook raadzaam om inkt toner of cartridges bestellen een routinematig onderdeel van de maand te maken, zodat je niet voor de bekende verrassing komt de staan dat net wanneer jij iets belangrijks moet printen vervaagde pagina’s tevoorschijn komen. Maar wat zijn eigenlijk de verschillen tussen een laserprinter en een inkjet printer?

Het verschil in techniek

Het technische verschil tussen de laserprinter en de inktjetprinter vormt het belangrijkste onderscheid tussen de twee vormen printers. Een inkjet printer maakt gebruik van inktcartridges. De inkt bevindt zich in een soort spons. De print knop geeft inkt af en wordt via kleine gaatjes op de juiste plek op het papier gespoten. Daarbij kun je zwarte en kleuren cartridges bestellen. Laserprinters maken daarentegen gebruik van inkt toners. Deze bevatten geen inkt maar zwart of gekleurd fijn poeder. Met behulp van een laser worden de kleine deeltjes volgens het print patroon met hitte op het papier gebrand.

Het verschil in prijs

Er zijn ook belangrijke prijsverschillen te benoemen bij de aanschaf en het aanvullen van de inkt in de printer. Dit heeft gedeeltelijk ook te maken met de levensduur van de inkt. Met een inktcartridge kun je gemiddeld ongeveer 500 pagina’s afdrukken. Met een inkt toner zijn dit ongeveer vier keer zoveel pagina’s (zo’n 2000 pagina’s). Een groot nadeel van een inkjetprinter is dat de inkt in de cartridge kan uitdrogen wanneer de printer lang niet is gebruikt. Wanneer een laserprinter daarentegen een jaar niet wordt gebruikt, zal deze nog net zo scherp afdrukken als voorheen. Bij de aanschaf van een inkjetprinter is het dus belangrijk om extra bedacht te zijn op het regelmatig blijven printen om uitdroging te voorkomen. Over het algemeen zijn laserprinters duurder bij aanschaf dan inkjetprinters. Doordat de inkt toners wel meer capaciteit hebben dan inktcartridges voor een inkjetprinter, kan het voor mensen die grote hoeveelheden printen relatief toch goedkoper te zijn om voor een laserprinter te kiezen. Kijk dus altijd goed wat de verhouding is tussen de kosten bij aanschaf en de kosten die er telkens bijkomen bij het aanvullen van de inkt. De goedkopere modellen inkjetprinters beginnen al ongeveer bij 50 euro en de goedkopere laserprinters schaf je al aan voor ongeveer 70 euro. Ben er goed op bedacht dat bij de goedkopere modellen vaak inktpatronen nodig zijn die aangeschaft worden voor een kleine inhoud tegen dure prijs. Zo kun je uiteindelijk dus relatief duurder uit zijn terwijl je vanuit een besparende gedachte voor de goedkoopste aanschafprijs koos.

Kortom, de voorkeur voor een laserprinter of inkjet printer is heel persoonlijk. Bepaal aan de hand van de bovenstaande verschillen welke soort printer het best bij uw omstandigheden past. Neem hierin mee hoeveel u print, of u vooral zwart-wit of in kleur print en kijk voor de keuze in model ook of u wilt gaan voor een printer die daarnaast ook kan scannen en kopiëren.