rijbewijskeuring

Als bestuurder ben je verantwoordelijk voor je eigen veiligheid, maar zeker ook voor het overige verkeer. Volgens de wet moet je daarom ook ‘rijgeschikt’ zijn, dat wil zeggen dat je geestelijk en lichamelijk in staat moet zijn om zelfstandig te kunnen rijden. Als je bijvoorbeeld problemen hebt met je gezondheid, een beperking hebt, of gebruik maakt van medicijnen die invloed hebben op het rijgedrag dan is het niet van zelfsprekend dat je zomaar de weg op mag.

Strengere regels voor vrachtwagens en bussen
Er zijn daarom dus ook voor bestuurders van vrachtwagens en bussen strengere regels dan voor het overige verkeer. Als bestuurder van een vrachtwagen of bus rijd je de nodige uren op de weg. Verder zijn deze voertuigen vaak erg groot en zwaar. Dit vraagt een extra verantwoordelijkheid. Daarom moet je voor je praktijkexamen en hierna elke vijf jaar gekeurd worden voor je rijbewijs. Dit noem je een rijbewijskeuring voor vrachtwagens. Dit rijbewijs is maximaal vijf jaar geldig.

Waaruit bestaat een Rijbewijskeuring voor vrachtwagens?
Een rijbewijskeuring voor vrachtwagens bestaat uit de volgende punten; een keuring door een (keuring) arts.

  • Een formulier dat ingevuld moet worden afkomstig van het CBR.
  • Een keuring door een (keuring) arts
    • Biometrie (vooronderzoek): controleert de bloeddrukmeting en de urine op suikerziekte.
    • Lichamelijk onderzoek door arts die de ogen, het hart, de longen, het zenuwstelsel, het evenwicht, de houding controleert.
  • Indien de arts dit noodzakelijk vind, zouden er extra onderzoeken kunnen volgen.

Waarop keurt de arts tijdens de rijbewijskeuring voor vrachtwagens?
Tijdens de rijbewijskeuring test de arts of je het voertuig zelfstandig en veilig kunt besturen. Hij beoordeelt de algemene fysieke gesteldheid, mentale conditie en het functioneren van armen, benen en wervelkolom. De arts meet de bloeddruk en test het zicht. Ook wordt de bloeddruk gemeten, urine onderzocht en de ogen gecontroleerd.


De tarieven
De kosten voor een rijbewijskeuring voor vrachtwagens variëren in prijzen van ongeveer € 30,- tot zo’n € 75,-. Verschillend waar u de keuring laat doen. Het landelijke maximumtarief is vastgesteld op een bedrag van € 73,20. Diverse zorgverzekeraars vergoeden (deels) de kosten van de rijbewijskeuring uit het aanvullend pakket.