wat houdt de bitcoin halving precies in

Volg je het nieuws rondom cryptovaluta een beetje, dan heb je vast al wat berichten voorbij zien komen over de zogeheten bitcoin halving. Deze gebeurtenis heeft al eerder plaatsgevonden en binnenkort staat er weer eentje op de planning. Maar wat is de bitcoin halving, wat houdt de bitcoin halving precies in en wanneer kunnen we hem verwachten? Daarover vertellen we je graag wat meer.

Wat is de bitcoin halving?

wat is de bitcoin halving

Steeds meer mensen hebben interesse in het verhandelen van cryptovaluta. Met name bitcoin is erg populair. Bij het ontstaan van bitcoin is echter vastgelegd dat er in totaal maximaal 21 miljoen bitcoins kunnen worden gecreëerd. Dit wordt gedaan middels het minen, waarbij computers ingewikkelde sommen oplossen en vervolgens bitcoins als beloning krijgen. In het begin was de beloning per blok 50 bitcoin. Om ervoor te zorgen dat het minen van bitcoins niet al te snel gaat en om te garanderen dat er in de toekomst ook nog nieuwe bitcoins gecreëerd kunnen worden, vindt er elke vier jaar een zogeheten halving plaats. Hierbij wordt het aantal nieuwe bitcoins gereduceerd. De periode van circa vier jaar houdt verband met het aantal blokken. Om de 210.000 blokken wordt de productiecapaciteit gehalveerd. Bij de eerste halvering werd het aantal bitcoins per blok dan ook gehalveerd naar 25 stuks.

Hoeveel bitcoin halvings zijn er al geweest?

De eerst halvering vond plaats in november 2012, waarbij de topbeloning van 50 bitcoin werd gereduceerd tot 25. Bij de tweede halvering, in juli 2016, zakte de beloning per blok van 25 bitcoin naar 12,5. In mei 2020 ging de blokbeloning nog een stukje verder omlaag, waardoor hij inmiddels op 6,25 bitcoin zit. De vierde halvering zit er nu aan te komen en hierbij zal de beloning per blok dalen van 6,25 naar 3,125 bitcoin.

Wanneer is de volgende bitcoin halving?

wanneer is de volgende bitcoin halving

De vierde bitcoin halving wordt verwacht in april 2024, hoewel er ook wordt gespeculeerd dat deze in mei 2024 zal plaatsvinden. Er is niet één concreet antwoord op de vraag: wanneer is de volgende bitcoin halving? Dit komt doordat het exacte moment afhankelijk is van wanneer de volgende 210.000 blokken worden toegevoegd.

Heeft bitcoin halving invloed op de waarde?

Bij de vorige bitcoin halvings hebben we steeds gezien dat de bekende cryptomunt alleen maar in waarde toenam. Tel daar nog eens bij op dat het minen van bitcoins in de toekomst steeds langzamer zal gaan en je begrijpt al gauw dat de bitcoin uiteindelijk schaarser wordt. Dit heeft weer een groot effect op de bitcoin: die zal hoogstwaarschijnlijk alleen maar meer waard worden na de eerstvolgende bitcoin halving.