marketing

Gecombineerde online en offline marketing kan de impact en effectiviteit van beide manieren van marketing versterken. Door de nadruk te leggen op online marketing, vergeten ondernemers vaak naar de offline marketing te kijken. Om verschillende redenen is dat echter niet verstandig. Zo kan een poster maken soms nog steeds goed voor je bedrijf zijn, ook al gebeurt veel van de marketing online. In dit artikel bekijken we waarom en hoe je je online en offline marketinginspanningen kunt combineren.

Laten we om te beginnen eens kijken naar de verschillende soorten offline en online marketing om een goed beeld te krijgen.

Online marketing:

– Contentmarketing

– Social media marketing

– Affiliate marketing

– Email reclame

– Zoekmachine optimalisatie

– Pay-per-click-advertenties

– Mobiele marketing

Offline marketing:

– Directe post

– Gedrukte reclame

– TV & Radio reclame

– Sponsoring

– Spreken & trainingen

Ondanks wat sommigen denken, gebruikt tegenwoordig bijna iedereen het internet. Echter is een groot deel van die groep nog steeds erg vertrouwd, en vatbaar, voor offline marketing. Zo vergeet men wel eens dat een groot deel van de bevolking geboren is voor het internettijdperk. Vooral deze generaties zijn nog goed te bereiken via offline kanalen.

De voordelen van het combineren van online en offline marketing

Hoewel digitale marketing enorm veel voordelen biedt, moeten ondernemers ook het belang van offline marketing blijven in zien.

De perfecte marketingstrategie is er een die zowel online als offline methoden combineert. Er zijn een aantal voordelen:

Verhoog de geloofwaardigheid

Wij zijn er vrij zeker van dat het winnen van consumentenvertrouwen een van de grootste uitdagingen is bij het ondernemen. Door online en offline marketing te integreren, kunnen marketeers deze uitdaging overwinnen. Heb je veel vertrouwen in een bedrijf dat geen website heeft? Wij ook niet… Als een klant offline over je bedrijf hoort en online gaat zoeken om informatie over je bedrijf te vinden, vergroot de combinatie van je offline en online marketing de bekendheid en geloofwaardigheid.

Betere naamsbekendheid

Marketing gaat over het vergroten van de exposure. Hoewel online marketing je kan helpen een breed publiek te bereiken, kan de combinatie met offline marketing je helpen de mensen te bereiken die je online niet bereikt. Onthoud dat exposure belangrijk is in sales en marketing. Het helpt je een breder net uit te werpen om mensen te vangen die niet eens weten dat jouw bedrijf bestaat. Natuurlijk kan de jeugd van tegenwoordig bijna niet meer zonder smartphone en is de online markt de perfecte manier om deze doelgroep te bereiken, maar ook een poster van een bepaald merk of bedrijf op de juiste plek kan helpen de brand awareness nog groter te maken. 

Tips voor het combineren van online en offline marketing

Nu is het tijd om te kijken hoe je online en offline marketing kunt combineren. Hier zijn enkele eenvoudige manieren om dit te doen.

Zet online call-to-actions (CTA’s) op al de gedrukte marketingmaterialen

De direct mail en gedrukte advertenties kunnen jouw offline lezers aanmoedigen om online actie te ondernemen. Goede call-to-actions zijn een must in zowel de online als offline marketinginspanningen. Enkele voorbeelden:

– Vraag mensen om een ​​QR-code te scannen om een ​​aankoop te doen of om een ​​afspraak in te plannen.

– Organiseer een online wedstrijd vanuit je offline campagne door mensen aan te moedigen om sociale posts te maken met een specifieke hashtag. De beste post wint de wedstrijd.

– Biedt een special aan mensen die een specifieke URL bezoeken of online een specifieke actie ondernemen met betrekking tot jouw bedrijf.

Maak een “wordt vervolgd”campagne

Start een verhaal offline bijvoorbeeld door posters in bushokjes op te hangen en zet het verhaal voort in een online kanaal. Als mensen de rest van het verhaal willen weten, hebben ze geen andere keuze dan online te gaan.

Spreken of exposeren op beurzen en conferenties

Door bezoekers iets waardevols aan te bieden, zoals een spiekbriefje of checklist, in ruil voor hun naam en e-mailadres, kun je snel en eenvoudig jouw e-maillijst vergroten.