incassobureau inschakelen

Het kan voorkomen dat een factuur niet wordt voldaan door de debiteur. Erg vervelend, maar het kan ook een behoorlijk lang proces worden wanneer de betaling uitblijft. Hiervoor kun je na verloop van tijd een incassobureau inschakelen. Zij zullen het gehele proces uit handen nemen om de betaling voldaan te krijgen. Maar wat mag een incassobureau eigenlijk doen?

Eigenlijk zorgt een incassobureau ervoor dat een betaling geënt wordt bij een schuldenaar. Wel dient de eigenaar er eerst voor te zorgen dat er een betalingsherinnering wordt verstuurd. Het advies is dan ook om twee keer een herinnering te sturen en bij de tweede herinnering aan te geven dat het uit handen gegeven wordt bij het uitblijven van een betaling.

Wanneer het wordt overgedragen aan een incassobureau zal het proces in werking gezet worden. Een incassobureau krijgt de benodigde gegevens van de schuldeiser. Zelf hebben zij niet het recht om meer informatie te vergaren elders, maar kunnen wel samenwerken met deurwaarders. Met de gekregen gegevens gaan zij aan de slag om de betaling te innen. Door een aanmaning te sturen vanuit het bureau zelf kiest een schuldenaar er vaak voor om de betaling direct te voldoen. Mocht het voorkomen dat dit niet gebeurt, dan zullen er kosten aan verbonden zitten wat bovenop de te betalen factuur komt. 

De tarieven van een incassobureau

Een incassobureau inschakelen betekent niet meteen dat hier hoge kosten aan verbonden zitten. De eerste aanmaning wat door hen zal worden verstuurd naar de debiteur kost nog niks.Het bedrag wat een bureau mag hanteren hangt af van de hoogte van de factuur. Dit is wettelijk vastgelegd dat er maar een maximum qua percentage in rekening gebracht mag worden. 

Als de openstaande factuur bijvoorbeeld 15.000 euro, dan mag een incassobureau maximaal 925 euro berekenen bovenop de niet betaalde factuur.De kosten voor een incassobureau zal altijd worden verhaald op de debiteur. Jij als ondernemer zal hierdoor geen verdere hinder aan ondervinden.

Ondanks het inzet geen resultaat?

Helaas is er na meerdere pogingen nog geen betaling of überhaupt contact geweest tussen het incassobureau en de debiteur. Een schuldeiser heeft op dit moment het recht om het incassobureau toestemming te geven dat de factuur wordt gegeven aan een deurwaarder.

Een deurwaarder heeft meer rechten om druk uit te voeren op een debiteur. Vaak kunnen zij beslag leggen op het loon om de betaling te voldoen. Een beslaglegging betekent vaak ook meteen dat een persoon gedwongen wordt de factuur te voldoen. Hierin heeft een debiteur geen toegang meer tot de rekening en zal het geld wat erop staat worden overgemaakt naar de debiteur.