waar staat fps voor

Veel gamers en tech-liefhebbers vragen zich af: hoeveel frames per seconde (FPS) kan een mens zien? In deze blog duiken we in de wetenschap achter FPS en hoe onze ogen en hersenen bewegende beelden verwerken. Ook onderzoeken we de impact van FPS in gaming en andere visuele media.

Wat is FPS

FPS, oftewel frames per seconde, is het aantal afzonderlijke beelden dat per seconde op een scherm wordt weergegeven. Dit concept speelt een cruciale rol in video, gaming en film omdat het de vloeiendheid en kwaliteit van bewegende beelden bepaalt. Hoe hoger het FPS, hoe soepeler de bewegingen ogen. Bij video’s of films zie je vaak 24 tot 60 FPS, afhankelijk van het type medium. In games, vooral voor competitieve spelers, wordt vaak gestreefd naar hogere FPS om de ervaring vloeiender en responsiever te maken.

wat is fps

Begrip van het menselijk oog

Om een antwoord te krijgen op de vraag; hoeveel FPS kan een mens zien, is het belangrijk dat je weet hoe het oog precies werkt en hoe beelden verwerkt worden.. Onze ogen ontvangen licht via de retina, waar lichtgevoelige cellen – staafjes en kegeltjes – de visuele informatie omzetten in signalen die naar de hersenen worden gestuurd via de oogzenuw. Vervolgens verwerken de hersenen deze signalen tot het beeld dat we zien.

Hoe worden beelden verwerkt in de hersenen?

Bij het verwerken van beelden, spelen de hersenen een belangrijke rol.  Ze combineren informatie van beide ogen om een coherent beeld te vormen. De snelheid waarmee dit gebeurt, bepaalt in feite hoeveel FPS we kunnen waarnemen. Hoewel onze ogen licht vangen met een bepaalde snelheid, is het de verwerkingscapaciteit van de hersenen die bepaalt of we verschillen in FPS opmerken.

Wat is de max aan FPS die we als mens kunnen zien?

Er is veel discussie over de maximale hoeveelheid FPS die het menselijk oog kan waarnemen. Uit de meeste onderzoeken blijkt dat de gemiddelde persoon tussen de 30 en 60 FPS waarneemt bij dagelijkse activiteiten. Boven deze grens ervaren veel mensen geen grote verbeteringen in hoe vloeiend de beelden ogen. Toch tonen sommige studies aan dat, vooral in omgevingen met snelle bewegingen zoals videogames, mensen subtiele verschillen kunnen opmerken tot wel 120 FPS of zelfs hoger. Dit verklaart waarom veel gamers de voorkeur geven aan schermen met hogere verversingssnelheden.

hoeveel FPS kan een mens zien

Welke factoren beïnvloeden de FPS-waarneming 

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op hoeveel FPS iemand kan waarnemen. Verlichting en contrast spelen bijvoorbeeld een belangrijke rol; in donkere scènes of bij weinig contrast kan het moeilijker zijn om verschillen in FPS op te merken. Ook de scherpte van de beelden en persoonlijke variaties in visuele verwerking kunnen een verschil maken. Leeftijd en ooggezondheid zijn eveneens bepalend: naarmate mensen ouder worden of problemen met hun zicht ontwikkelen, kan hun vermogen om snelle beeldwisselingen waar te nemen afnemen.

Hoe wordt FPS in de huidige technologie en entertainment toegepast?

De inzichten in hoe veel FPS mensen kunnen waarnemen, hebben grote invloed op technologie en entertainment. In de game-industrie streven ontwikkelaars naar hogere FPS om een soepelere en meer meeslepende ervaring te creëren, vooral in snelle, actievolle games. Aan de andere kant gebruikt de filmindustrie meestal 24 FPS om die typische filmische uitstraling te bereiken. Bij virtual reality (VR) en augmented reality (AR) is een hoge FPS nog belangrijker: hier zorgt een hogere framerate voor een realistischere en meer overtuigende ervaring, omdat vertragingen of stotterende beelden de immersie kunnen verbreken.

Uitgebreide antwoorden op FPS-vragen

Hoeveel FPS hebben mensen?

Er is geen vaste FPS die de mens “heeft,” maar het menselijk oog kan beelden waarnemen tot ongeveer 60 FPS, afhankelijk van de persoon en de situatie. Voor hogere snelheden, zoals bij competitieve games, kunnen mensen verschillen merken tot 120 FPS.

Hoeveel FPS zien ogen?

De algemene consensus is dat het menselijk oog tussen de 30 en 60 FPS kan waarnemen. Echter, sommige mensen kunnen hogere FPS waarnemen, met name in situaties met snelle bewegingen, zoals in gaming.

Hoeveel FPS is vloeiend?

Over het algemeen wordt 60 FPS als de norm gezien voor vloeiende bewegingen in games en video’s. Lagere FPS, zoals 30, kan nog steeds acceptabel zijn, maar bij hogere snelheden zoals 120 FPS voelt alles merkbaar vloeiender aan.

Wat is de hoogste FPS?

In theorie is er geen harde limiet aan hoeveel FPS technologie kan weergeven. Sommige high-end systemen kunnen tot 240 FPS of hoger ondersteunen, maar de meeste mensen merken boven 120 FPS weinig verschil meer in vloeiendheid.

Hoeveel FPS kan 144 Hz aan?

Een 144 Hz monitor kan maximaal 144 FPS weergeven, wat zorgt voor een zeer vloeiende game-ervaring. Het hogere verversingssnelheid van de monitor van je gaming pc zorgt ervoor dat je meer frames per seconde ziet dan op een 60 Hz scherm.

Hoeveel FPS is 240 Hz?

Een 240 Hz monitor ondersteunt tot 240 FPS, wat zorgt voor nog vloeiendere beelden. Voor veel mensen is het verschil tussen 144 Hz en 240 Hz subtiel, maar bij snelle, competitieve games kan het extra frames per seconde merkbaar zijn.

Wat is een normale FPS?

Een standaard FPS voor de meeste games en video’s is 30 tot 60 FPS. Voor casual games als Dark Souls III of films is 30 FPS vaak genoeg, maar voor een vloeiendere ervaring en competitief gamen is 60 FPS of hoger ideaal.

Is 120 FPS veel en hoe kun je 120 FPS krijgen?

Ja, 120 FPS wordt als hoog beschouwd en zorgt voor zeer vloeiende gameplay, vooral bij snelle actiespellen. Om 120 FPS te behalen, heb je een krachtige grafische kaart nodig, zoals een Nvidia RTX 30-serie of AMD RX 6000-serie, in combinatie met een monitor die een hoge verversingssnelheid ondersteunt, zoals een 120 Hz of 144 Hz scherm. Het verlagen van grafische instellingen in games kan ook helpen om een hogere FPS te behalen.

Haal de beste ervaring uit je technologie

Ondanks dat er enig verschil op het gebied van hoeveel FPS kan een mens zien is dit voor de meeste mensen tussen de 30 en 60 FPS. De gezondheid van de ogen, de visuele verwerking en de aard van de visuele taak zijn belangrijke factoren die invloed hebben op e waarnemingsdrempel. Vooral in snel bewegende omgevingen zoals videogames en VR kan een hoge FPS nuttig zijn.