geld lenen

Geld lenen

Die nieuwe Playstation, Greenegg barbecue of toch nog een weekendje weg met de familie. Allen zijn het aankopen die het leven leuker kunnen maken, maar die ook allemaal geld kosten. Mocht je dit geld even niet hebben liggen kan het verleidelijk zijn geld te lenen via bijvoorbeeld een persoonlijke lening of een lening op een creditcard. Is geld lenen verstandig om te doen en wat zijn de verschillende risico’s die verscheidene leningen met zich meebrengen. Is de slogan “geld lenen kost geld” echt wel zo onheilspellend als dat hij soms wordt gebracht?

Persoonlijke lening

Mocht je een groot bedrag willen lenen voor een vakantie, een auto of en nieuwe keuken, dan kan de persoonlijke lening een goede uitkomst bieden. Dit is een lening die u veelal bij de bank afsluit en waarover u een vaak maandelijkse aflost met rente. Het drempelbedrag voor deze lening ligt vaak in de duizenden euro’s en is dus praktisch voor grote uitgaven. De rente is op dit moment gemiddeld genomen 4-10 procent over een persoonlijke lening. Dit is een fors bedrag als je het aan het eind van de streep uitrekent, maar kan het waard zijn als het een noodzakelijke aankoop is, bijvoorbeeld een auto zodat u vervoer heeft naar werk. Lenen voor een auto kunt u ook doen via private lease wat bijvoorbeeld bij de ANWB wordt aangeboden.

Doorlopend krediet

Als u meer financiële ruimte wilt kan een doorlopend krediet een uitkomst bieden. Dit is een lening van onbepaalde tijd die gebruikt kan worden voor kleine incidentele uitgaven of roodstand. Deze begint bij 4,5 procent rente maar kan fors oplopen

Creditcard

Verder is er ook nog de welbekende creditcard welke beroemd is om zijn gemak in gebruik maar geducht om zijn rentepercentage. De creditcard kan uitkomst bieden, maar alleen als u er zeker van bent dat u het bedrag aan het eind van de maand in gehele kunt overmaken. Kunt u dit niet, dan wordt er een rente van 15 tot soms wel 20 procent over het overige bedrag geheven. Dit heeft een het effect van een neerwaartse spiraal en kan erg makkelijk een erg groot probleem veroorzaken. Denk daarom altijd goed na voordat u grote uitgaven doet met uw creditcard.

Concluderend zijn er dus meerdere manieren van lenen. De persoonlijke lening is voor grote uitgaven het best vanwege zijn aantrekkelijke rentepercentage, maar is voor kleine uitgaven niet aantrekkelijk door zijn hoge drempelwaarde van vaak duizenden euro’s. Voor een kleine of doorlopende lening kan zowel het doorlopend krediet als de creditcard uitkomst bieden, maar let op de risico’s met wanbetaling. Blijf vooral uw verstand gebruiken met betrekking tot geld lenen, dan zijn de risico’s gering