
De beste camera vinden om mee te vloggen kan nogal overdonderend zijn. Er zijn tegenwoordig namelijk erg veel camera’s op de markt die allen claimen de beste te zijn om mee te vloggen. Als je echter gaat vloggen, dan zijn er een aantal specifieke zaken waar je rekening mee moet houden als je een camera gaat aanschaffen. Hieronder geven we je daar een duidelijk overzicht van zodat jij de goede vlog camera kunt vinden die het beste bij je past!
Het vinden van de beste camera voor vloggen is subjectief, aangezien een camera sterk afhankelijk is van wat een vlogger nodig heeft. De prijs is meestal datgene waar dit gesprek begint. We zien ervaren vloggers die relatief goedkope actiecamera’s gebruiken, zoals de GoPro Hero7, en er zijn anderen die een combinatie van een dure camera en lenzen gebruiken, waarvan de kosten al snel richting de 4000 euro gaan. Afgezien van de camerabody en mogelijk een paar lenzen, heb je hoogstwaarschijnlijk accessoires nodig wanneer je je eerste camera koopt. Als je 1000 euro te besteden hebt, overweeg dan om een camera van 700 of 800 euro te kopen, zodat je extra batterijen, een externe microfoon, , een statief, een beschermend UV-filter, enz. kunt aanschaffen, afhankelijk van het type videos je wil gaan maken.

Audio
Er is één ding dat je absoluut goed wil hebben bij het maken van films, en dat is geluid. De meeste vloggers denken aan het beeld als ze aan camera’s denken, maar even belangrijk, of misschien wel belangrijker, is het geluid. Je kunt dan ook niet helemaal vertrouwen op de interne microfoon van een camera. Voor vloggers is dit misschien niet meer 100% waar. Zo is de populaire Sony ZV-1 speciaal ontworpen voor vloggers met zijn voorwaarts gerichte microfoon, die wordt geleverd met een speciaal windscherm. Maar voor de meeste camera’s heb je een externe microfoon nodig die is aangesloten op de 3,5 mm audio-aansluiting van de camera. Er zijn een groot aantal shotgun-microfoons die perfect geschikt zijn voor de vlog-gemeenschap.

LCD-schermen
Vloggers zijn meestal zowel het onderwerp op het scherm als de cameraman zelf. Daarom moet de vlogger het LCD-scherm zien om zichzelf correct in te kunnen kaderen. Het uitklapbare of scharnierende LCD-scherm maakt dat mogelijk. Houd er rekening mee dat de schermformaten sterk kunnen verschillen. De DJI Osmo heeft een klein 1-inch geïntegreerd scherm, terwijl de iPhone 11 een 6,1-inch scherm met hoge resolutie heeft. Houd er rekening mee dat als het LCD-scherm van de camera ‘omhoog’ in plaats van naar de zijkant draait, dit interfereert met een externe microfoon die op de de camera is gemonteerd. Veel LCD’s zijn touchscreens. Sommige vloggers houden van ze, anderen niet zo. Test de camera voordat je deze koopt om te zien wat het beste voor jou werkt.
Stabilisatie
Wankel en bibberig camerawerk is niet zo welkom als je gaat vloggen. De meest voor de hand liggende oplossing is om je camera te vergrendelen met een statief of andere ondersteuningssystemen. Zoals met bijna alles bij het maken van films, is optisch beter dan digitaal, ook wat betreft de stabilisatie

Autofocus en gezichtsherkenning
Vloggers hebben veel om over na te denken en te controleren tijdens het filmen: script, kadering, belichting, compositie, achtergrond, enz. Veel, maar niet alle, videocamera’s hebben autofocus mogelijkheden en een paar hebben gezichtsherkenning/tracking, waardoor autofocus nog beter wordt . Autofocus en gezichtsherkenning zijn van onschatbare waarde als je aan het vloggen bent!