Video gebruiken als marketing tool doe je zo

Tegenwoordig moet je als bedrijf eigenlijk aan de slag met video om echt indruk te maken op jouw doelgroep en deze op een goede manier te bereiken. We zien dat de video steeds meer terrein wint van tekst en stilstaande beelden, zoals foto’s. Als jij nog niet actief bent met videomarketing, dan is nu het moment om er echt mee te beginnen. Maar hoe zorg je nu voor de beste impact met je video’s en waar moet je op letten?

Zoals met eigenlijk alle marketing tools moet je bij video marketing altijd beginnen met een plan. Dit moet een sterke strategie zijn, zodat je precies weet waar je doelen liggen en wat er voor nodig is om deze doelen te bereiken. Bepaal daarbij altijd één doel voor een video. Wat wil jij met dat videomateriaal bereiken? Waar is deze specifieke video voor bedoeld? Will je inspireren, motiveren of aansporen.. Kortom, begin altijd met een helder doel te definiëren.

Zorg dat je de kijker direct pakt met je video

In een gesprek of een tekst heb je nog even de tijd om op te bouwen naar waar je naartoe wilt. Deze tijd heb je met een video niet. Deze video mag namelijk nooit te lang worden. Kom direct to the point en maak het vanaf de eerste seconde interessant. Doe je dit niet, dan ben je waarschijnlijk snel een groot deel van je potentiële klanten kwijt. Kijkers bepalen namelijk al binnen 3 seconden of zij verder willen kijken of toch weer  wegklikken. Het is aan jou om hen in die eerste paar seconden te overtuigen dat de video de moeite waard is om verder te kijken.

Video als marketing tool

Zeker als je net start met videomarketing heb je waarschijnlijk voldoende inspiratie voor de te maken video’s. Je hebt meerdere onderwerpen op de plank liggen om in een video te verwerken. Verspeel echter niet al je kaarten in één keer. Heb je 5 sterke onderwerpen? Maak dan 5 video’s en prop niet alle onderwerpen in een enkele video. Natuurlijk kun je in de video’s wel verwijzen naar de andere video’s wanneer dit relevant is of als de onderwerpen op elkaar aansluiten.

We zien video’s voorbij komen waarbij de ‘verteller’ ruim de tijd neemt om zich voor te stellen aan de kijker. Bedenk je dat de kijker helemaal niet zo geïnteresseerd is in jou, maar vooral in jouw boodschap. Natuurlijk kun je je kort voorstellen, ná het to the point komen, maar laat het daarbij. Social media is een fijn medium om wat meer van jezelf te laten zien, maar vooral in een video, moet je daarbij niet overdrijven.

Voeg visueel materiaal, zoals infographics, toe

Wil je informatie overbrengen op een manier die effectief is? Wil je ervoor zorgen dat kijkers de informatie gemakkelijk verwerken en ook goed onthouden? Dan is het een goed idee om visueel materiaal toe te voegen aan je video’s. Infographics zijn hierin bijvoorbeeld een heel eenvoudige, slimme en effectieve keuze. Zeker als een dergelijke infographic goed is gemaakt, kan deze in de hoofden van potentiële klanten blijven hangen.

Video marketing tool

Het is goed om je video’s te delen op social media. Heb je 10 video’s laten maken? Dan is het niet handig om deze allemaal direct op social media te delen. Sla de video’s op en deel bijvoorbeeld 1 video per week. Heb je tussendoor weer eens tijd om video’s te maken? Sla ze op en vul je voorraad aan. Deel periodiek, zodat de eventuele klanten weten wat ze van je kunnen verwachten. Dagelijks een video delen is alleen een goed idee als je ook echt dagelijks iets sterks kunt overbrengen. Is dit voor jou niet het geval? Verspreid de video’s dan over een langere periode, zodat je ook een periode van drukte of gebrek aan inspiratie kunt overbruggen.