De wereld kan tegenwoordig niet meer zonder social media. Of je dit nu zakelijk gebruikt of voor privé doeleinden, de waarde van social media heeft zich inmiddels wel bewezen. De vijf meest gebruikte social media netwerken zijn:

1. Facebook

Dit social media netwerk is de meest gebruikte en staat al jaren op nummer 1. Als je tegenwoordig geen Facebook hebt, ben je al bijna een vreemde eend in de bijt. Facebook wordt door ongeveer 1,3 miljard mensen wereldwijd gebruikt. Facebook is in eerste instantie in 2004 opgericht door Mark Zuckerberg als een intern social netwerk. Nadat andere universiteiten Facebook ook gingen gebruiken, kwam Facebook in 2006 voor iedereen vrij. Al snel groeide Facebook als kool, waarbij in 2008 reeds de 100 miljoenste gebruiker werd geregistreerd. In 2017 had Facebook 2 miljard gebruikers en is nog steeds groeiende.

2. QZone

Voor ons helemaal geen bekend social media netwerk. Maar in China is Qzone razend populair. Zo populair zelfs, dat het na Facebook, behoort tot de tweede meest gebruikte social media netwerken ter wereld met heden 629 miljoen gebruikers. Voordeel van Qzone is, dat geen enkel profiel hetzelfde is. Facebook heeft bijvoorbeeld voor iedereen dezelfde lay-out. Als Qzone lid kan je je profiel zo naar je eigen wensen inrichten dat deze volledig uniek is. Het is mogelijk om blogs te schrijven, agenda bijhouden en muziek te luisteren. Nadeel: er is altijd een Chinese internetpolitie op dit netwerk om te controleren wat je er uitvoert.

3. Google+

Google+ is in 2011 door Google opgericht om te concurreren met Facebook. In Nederland is dit absoluut niet gelukt, maar met 343 miljoen gebruikers wereldwijd, is het Google+ toch gelukt een stukje van de markt in te pikken. Voordeel van Google+ is dat het geïntegreerd is en samenwerkt met alle diensten die Google aanbiedt.

4. Linkedln

Een heel ander netwerk dan de vorige netwerken, aangezien Linkedln vooral voor zakelijk gebruik is. Mensen kunnen op hun profiel hun CV plaatsen, werkervaringen en opleidingen delen. Ook kan je er je vaardigheden beschrijven en zelfs door andere mensen laten beschrijven. Linkedln is één van de netwerken, die nog steeds enorm aan het groeien is en nu 332 miljoen leden heeft.

5. Instagram

Een nog steeds zeer snel groeiend netwerk, met ruim 300 miljoen gebruikers. Alles draait om foto’s op dit social media netwerk. Het is een eenvoudige manier om foto’s inclusief commentaar te delen met andere mensen. Soms kan het beleid van Instagram streng zijn, dus pas op, dat alles wat je post, door de beugel kan.