werkhouding


Wie veel achter de computer zit en geen comfortabele stoel heeft of verkeerd voor het beeldscherm zit, zal dit al snel merken in de vorm van klachten. Wil je graag gezond blijven, zonder rugpijn of muisarm, dan is het zeer belangrijk om een aantal dingen even aan te passen. Een goede werkhouding is namelijk essentieel wanneer je graag productief wilt zijn en efficiënt wilt werken. Zit je niet in de goede houding dan word je sneller moe en kun je vaak niet meer effectief werken. In dit artikel geven we je een stappenplan voor optimaal werkcomfort.

De bureaustoel

De stoel is natuurlijk allesbepalend voor je werkcomfort. Met het juiste model zit je ontspannen en ben je veel productiever en beter geconcentreerd. Bovendien voorkom je er gezondheidsklachten mee. Kies dus voor een goede ergonomische bureaustoel in het model van je rug en die meebeweegt. Wanneer je een keer op een dergelijke bureaustoel gaat zitten, dan begrijp je direct waarom dit zo’n goede investering is. En ook niet onbelangrijk: stel de stoel ook op de juiste wijze in. De stoel moet je onderrug daarbij goed ondersteunen. Zorg er ook voor dat je goed naar achteren zit op je stoel. Je voeten staan daarbij recht op de grond en je knieën in een hoek van 90 graden.

Het beeldscherm

Het beeldscherm is natuurlijk geen oppepper voor je ogen. Vaak zijn je ogen na een lange werkdag op kantoor branderig en moe. Gelukkig kun je daar wat aan doen. Plaats je beeldscherm zo’n 50-70 centimeter van je af, stel de verlichting lager in en plaats de bovenste rand van je scherm op kijkhoogte. Stel ook je bureau op de goede hoogte in met je ellebogen in een hoek van 90 graden. Voorkom spiegeling en plaats het scherm zo dat de zon er niet op schijnt. En last but not least: kies voor een goede kwaliteit beeldscherm. De duurdere beeldschermen zijn veel rustiger voor je ogen door de betere resolutie.

Beweging

Er is niets zo funest voor je lichaam als de hele dag stilzitten. Daarom lopen veel mensen regelmatig naar het koffieapparaat. Dat is dan eigenlijk om hele andere redenen niet zo gezond. Sommige werkgevers organiseren sportactiviteiten tijdens of na het werk. Dat is sowieso een aanrader om te doen. Maar ook even een trap lopen, koffie halen, een wandeling in de pauze of wat rek- en strekoefeningen om de zoveel tijd helpen al. Ook kun je op je PC een programma downloaden die je elke paar uur een paar oefeningen laat doen (en let dan op de reacties van je collega’s!).

De juiste verlichting

Te felle verlichting kan ook een bron van storing zijn voor optimaal werkcomfort en kan zorgen voor vermoeide ogen, concentratiestoornissen en zelfs hoofdpijn. Daglichtlampen bieden de meest natuurlijke soort verlichting en zijn daarom de beste keuze. Kies voor zwarte letters op een wit scherm of witte letters op een blauw scherm en een schreefletter. Dat leest het makkelijkst. Is de omgeving soms wat donker? Denk dan zeker aan een extra bureaulamp voor voldoende licht om goed te kunnen lezen.

Wellicht hebben deze tips je inspiratie gegeven om bijvoorbeeld meer te bewegen op je werk of misschien wel om een nieuwe bureaustoel aan te schaffen. De tips in zekere mate opvolgen kan in ieder geval geen kwaad voor je eigen gezondheid!