youtube film opnemen

Het is leuk om een ​​vlog-item op te nemen wanneer je daar inspiratie voor voelt, en je smartphone is een uitstekende keuze om dit onderweg op te kunnen nemen. Smartphones hebben tegenwoordig echt geweldige camera’s en je hebt waarschijnlijk je telefoon altijd bij je. Je kunt zelfs rechtstreeks vanaf je telefoon posten op YouTube! Toch zijn er wel wat zaken waar je rekening mee moet houden om goede video’s te maken. Als eerste natuurlijk je telefoon, maar wij hebben natuurlijk geen invloed op het feit of jij nu een Oppo Find X5 kopen gaat, of juist de nieuwste Apple. Over het maken van de video zelf kunnen we je wel goede tips geven en die vind je hieronder.

Hoe je YouTube-video’s op jouw smartphone kunt maken

Het maken van een video op je smartphone is in veel opzichten vergelijkbaar met het maken van een video met een andere camera. Je moet altijd oppassen voor bijvoorbeeld cameratrillingen, en dat kan nog moeilijker te controleren zijn als je rondloopt en foto’s maakt met je mobiele apparaat. Hier zijn een aantal dingen om in gedachten te houden bij het vloggen met je smartphone.

Houd je telefoon stabiel

Voor een mooie, vloeiende opname kun je overwegen om je hand op een reling, tafel of iets anders te laten rusten dat deze stabiel houdt terwijl je filmt. Camera Trillingen leiden kijkers altijd af, en smartphone video’s zijn notoir onstabiel omdat je je telefoon bijna altijd in je hand hebt. Er is apparatuur op de markt waarmee je camera trillingen kunt voorkomen. Je kunt een smartphonehouder voor je statief krijgen, of je kunt je telefoon zelfs stabiliseren met een selfiestick. Veel van de allernieuwste smartphones hebben ingebouwde hardware genaamd ‘OIS‘, wat staat voor optische beeldstabilisatie, wat trillingen helpt verminderen.

Je hebt veel te zeggen, dus zorg ervoor dat mensen je goed kunnen horen! Smartphones hebben meestal geen erg goede ingebouwde microfoons (de meeste camera’s ook niet), dus probeer ergens te vloggen zonder veel achtergrondgeluid. In de ideale setting zou je een externe microfoon moeten hebben om je stem op te nemen terwijl je vlogt op je telefoon. Er zijn shotgun-microfoons die je rechtstreeks op de audio-aansluiting van je telefoon kunt aansluiten, waarmee je geweldige audio kunt opnemen, of je kunt een hoogwaardige MP3-recorder kopen en deze in je zak meenemen.

Kantel je telefoon

Wanneer je spontaan opneemt met je smartphone, kun je deze gemakkelijk automatisch vasthouden zoals je zou doen tijdens het sms’en of het maken van een selfie. Als je een video opneemt terwijl je je telefoon zo vasthoudt, in een ‘portret’-opname, dan heeft je video aan weerszijden dikke zwarte balken wanneer je deze op YouTube plaatst. Als je je telefoon kantelt zodat deze breed is, maak je een ‘landschaps’-opname, die overeenkomt met de afmetingen waarin YouTube video’s afspeelt. Niet voor alle sociale media werkt filmen hetzelfde. 

Een uitzondering hierop zijn bijvoorbeeld video’s die je op Instagram wilt plaatsen. Op Instagram wordt alles bijgesneden tot een vierkant, en het is gemakkelijker om je voor te stellen hoe je video eruit zal zien als een vierkant als je je telefoon recht omhoog houdt. Concentreer je daarbij op de bovenkant van het scherm en doe alsof een deel van de onderkant van het scherm er niet is. Als je je telefoon horizontaal houdt, moet je proberen in te schatten hoeveel van het midden van je scherm je Instagram-video zal bereiken, wat lastig kan zijn. Dit zijn de drie belangrijkste dingen om in gedachten te houden, als je van plan bent om rechtstreeks vanaf je telefoon iets op YouTube te posten!