voordelen van thuis werken

Sinds het begin van 2020 tuimelt de politiek over zichzelf heen, krijgen we verschillende informatie te horen, is de toekomst onzeker en ontstaat er in een rap tempo een scheiding in de samenleving. Maar 1 ding is wel zeker, thuiswerken wordt het nieuwe normaal.

Thuiswerken als het nieuwe normaal

Voordat de wereld geteisterd werd door de crisis waren de files enorm. De bevolking is niet gestopt met groeien en het was doodnormaal om uren lang in een rij van auto’s te zitten voor een simpele afspraak. Daarnaast bleven tot aan 2019 de prijzen van kantoorpanden stijgen en werd parkeren een onmogelijk en dure taak.

Eenmaal aangekomen op kantoor eindigen de problemen niet. Medewerkers ervaren steeds meer onderbrekingen en afleidingen. Plotse vergaderingen, luidsprekende collega’s en een varia aan onderbrekingen deden de productiviteit over de jaren heen gestaag dalen. Er zijn dus veel voordelen van thuis werken.

Hoe ziet deze thuiswerkende toekomst eruit?

Digitale hulpmiddelen hebben in een vlot tempo de kop opgestoken en zijn mede dankzij de crisis grotendeels geaccepteerd. Een online video-afspraak is nu zo gemaakt, in tegenstelling tot een kleine 2 jaar geleden, waar een virtuele afspraak maken uiterst ongebruikelijk was. Ook in de toekomst zal voor een korte afspraak een Zoom gesprek de beste oplossing zijn.

De leegloop van kantoorpanden is al begonnen, zo kondigden enkele grote bedrijven al aan dat thuiswerken deel blijft van de werkwijze.

Voor de grote evenementen en vergaderingen zullen de kantoorpanden nog hun doel dienen. Voor de een-op-een vergaderingen en de kleine taken zal vanuit huis worden gewerkt. Zo worden de voordelen van thuis werken en samen komen op kantoor gemengd.

Tips voor thuiswerken

Thuiswerken is voor velen moeilijk om aan te wennen. Hieronder staan een aantal tips die kunnen helpen met de transitie naar thuiswerken.

1. Maak een planning: Volg een duidelijke structuur; zet een wekker, wordt op dezelfde tijd wakker en volg een routine.

2. Beweeg genoeg: Sta om de drie kwartier op en beweeg kort. Haal wat te drinken of eten of loop simpelweg rond.

3. Gebruik goede technologie: Een langzame laptop of computer maakt thuiswerken moeilijk. Veel mensen vinden niks fijner dan werken op een iMac. Ga voor jezelf na of de apparatuur die je gebruikt adequaat is.

4. Neem genoeg pauzes: Aan een stuk doorwerken is al lastig, maar vanuit huis nog moeilijker. Neem daarom genoeg korte pauzes, zo is het je werkdag makkelijker vol te houden.