
Hoewel beleggen en sport op het eerste oog twee totaal verschillende dingen lijken, zijn er toch verschillende elementen die erg veel op elkaar lijken. De belangrijkste overeenkomst tussen de twee is dat er in beide gevallen een investering gedaan moet worden. Een investering in tijd, geld, maar ook vooral toewijding. Zonder deze investering wordt het een lastig verhaal om je uiteindelijke doel te kunnen bereiken. Beleggen bij BinckBank geeft je die mogelijkheid. Een andere grote overeenkomst tussen de twee is het hebben van een coach. Een sportteam kan niet zonder coach, maar ook bij beleggen is het handelen als een coach niet onverstandig. Een coach denkt na over de juiste opbouw van zijn sportteam, en bij beleggen is dat net zo en zoek je naar balans in je team. Een aantal veilige obligaties, maar ook een aantal interessante aandelen en beleggingsfondsen die worden aangevuld met aanvallende opties voor een hoog rendement.
Juiste verdeling
Net als in de sport is het ook bij beleggen niet verstandig om al je geld in te zetten op één onderdeel van je team. Het is dan ook aan te raden om een plan te maken om je vermogen te verdelen over verschillende beleggingsmogelijkheden. Hoewel dit niet makkelijk zal zijn omdat er ook veel tijd in gaat zitten, is dit voor velen wel een goede en slimme zet. Een verdeling die veel gebruikt wordt in de beleggingswereld is bijvoorbeeld de leeftijdsverdeling. Heb je een leeftijd van 39, dan kun je voor 39% beleggen in obligaties. De overige mogelijkheden van je vermogen kun je gebruiken om in aandelen te beleggen.
Beleggen volgens life cycle
Door het toepassen van de leeftijdsverdeling, zorg je voor een veilige verdeling van het risico in je portefeuille. Zo zit er namelijk een deel van je vermogen in aandelen met een relatief hoog risico, en een deel in obligaties met een relatief laag risico. Hoe ouder je wordt, hoe meer ruimte er is om iets mee te investeren in obligaties. Deze manier van het verdelen van je vermogen over verschillende beleggingsproducten, heet life cycle beleggen.
Hoe selecteer je de beste spelers?
Net als in de sport gaat een coach altijd op zoek naar de beste spelers voor zijn team. Bij beleggen is dat net zo. Je gaat op zoek naar de beste mogelijkheden om jouw vermogen te kunnen investeren. Er zijn grofweg twee bekende manieren om de markt te analyseren om te bepalen welke investering je gaat doen. Dit zijn de fundamentele analyse en de technische analyse. In het kort betekent dit dat je bij een technische analyse vooral gaat bepalen wanneer je bepaalde investeringen doet, en de fundamentele analyse bepaalt vooral waar je in gaat investeren.
Fundamentele analyse
Bij een fundamentele analyse ga je op verschillende vlakken welke aandelen het beste bij jouw wensen passen. Dit gaat normaal gesproken in een aantal stappen. De eerste stap is het selecteren van de regio. In welk land of regio zijn de financiële vooruitzichten goed en is de kans op een goede investering groot. Hierna volgt de mesofase. Hier wordt bepaald welke branche of bedrijfstak het meest geschikt is voor jouw investering. Als laatste is de microfase aan de beurt, hierbij worden individuele bedrijven en aandelen geanalyseerd. Wat zijn de vooruitzichten, hoe zijn de winstcijfers en hoe is de algemene financiële gezondheid.
Technische analyse
De technische analyse focust zich met name op het moment van investeren. Er wordt hierbij goed gekeken naar de huidige koers én de historische koers van een bepaald aandeel. Door hier een statistische berekening op los te laten, kan er een reële voorspelling gedaan worden van het mogelijke koersverloop van een aandeel.
Kortom, het bekijken van je effectenportefeuille kun je dus goed aanpakken als een coach van een sportteam. Zorg voor een gebalanceerde opbouw van je portefeuille, verdeel je aandacht over effecten met meer en minder risico en blijf goed analyseren waar en wanneer je in moet stappen. Dan is de kans op een positief resultaat het grootst.
Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg verliezen.