Payrolling komt steeds vaker voor in Nederland. Het aantal banen via een payroll constructie is in de afgelopen jaren explosief gestegen. Toch weten veel mensen nog altijd niet precies wat payrolling nu eigenlijk inhoudt.
Wat is payrolling?
Bij payrolling worden bepaalde zaken door een werkgever uitbesteed. Zo kom je niet op de loonlijst bij je eigen werkgever, maar bij het payrollbedrijf. Een werkgever verzorgt zelf de werving en selectie van kandidaten, maar wordt uiteindelijk niet je juridisch werkgever. Je komt op de loonlijst van het payrollbedrijf, dat jou vervolgens als het ware uitleent aan de werkgever waar je eerder bij hebt gesolliciteerd.
Voordelen van payrolling
Een payroll constructie heeft meerdere voordelen. Als werkgever profiteer je van meer flexibiliteit in personeel. Je kunt tot wel twaalf tijdelijke contracten in vier jaar aanbieden. Daarnaast koop je door deze constructie risico’s als ontslag en ziekte af. Dit is nu de verantwoordelijkheid van de payrollorganisatie. Ook zorgt deze voor de gehele personeelsadministratie. Ook als werknemer kun je profiteren van een payroll constructie. Zo zijn sommige zaken bijvoorbeeld beter geregeld bij een payrollbedrijf dan bij de werkgever zelf. Zo moet een payrollbedrijf, volgens de cao, verplicht opleidingen aanbieden. Ook is de administratie in handen van specialisten. Je hoeft dus niet bang te zijn dat jouw loon niet op tijd of verkeerd wordt uitbetaald. Enige nadeel is dat een werkgever gemakkelijker van payrollwerknemers af kan komen dan van gewone krachten. Via payrolling heb je dus wel minder zekerheid. Gelukkig heeft de Wet Werk en Zekerheid (2015) hier al wel veel verandering in gebracht. Dit maakt een payroll constructie ook voor jou als werkzoekende of werknemer steeds interessanter.