bluetooth-koppelen

In dit artikel gaan we in op alles wat je moet weten over Bluetooth. Bluetooth kent bijna iedereen wel, maar wat dit precies is, kunnen veel mensen maar lastig verwoorden. In dit artikel beantwoorden alle belangrijke vragen die je kunt hebben als het over Bluetooth gaat. Alles wat je moet weten over Bluetooth kun je dus in ons blog lezen.

Wat is Bluetooth & hoe werkt Bluetooth?

Voordat we ingaan op alles wat je moet weten over Bluetooth, is het belangrijk om eerst goed helder te hebben wat Bluetooth precies is. Bluetooth is een speciale technologie, waarbij er tussen twee apparaten gegevens uitgewisseld kunnen worden. Maar hoe werkt Bluetooth? Dit gebeurt via radiogolven en niet, zoals bij WiFi het geval is, via internet. Hierbij is doorgaans een van beide devices (dat kan een laptop, smartphone, oordopjes of bijvoorbeeld een smarttelevisie zijn) de zender en het andere apparaat de ontvanger. Door Bluetooth koppelen beide apparaten zich aan elkaar en kan er bijvoorbeeld geluid, muziek, televisiegeluid of stemgeluid overgebracht worden.

Wat kan je allemaal doen met Bluetooth & Hoe kun je Bluetooth verbinden?

Andere belangrijke vragen als het over Bluetooth gaat, zijn, naast hoe werkt Bluetooth: Wat kan je allemaal doen met Bluetooth?, en de vraag: Hoe kun je Bluetooth verbinden? Als je kiest voor Bluetooth koppelen, waar we dadelijk uitleg over geven, opent zich een hele wereld aan mogelijkheden en opties. Je zult je verbazen over wat je allemaal met Bluetooth kunt doen. Zo kun je hiermee bijvoorbeeld muziek dat op je smartphone staat, laten afspelen op je smarttelevisie of op een tablet of laptop. Bluetooth biedt verder de mogelijkheid om draadloos muziek te luisteren. Zo kun je tegenwoordig Bluetooth draadloze oordopjes koppen, die je kunt koppelen met je smartphone, de televisie of een laptop. Zo kun je binnen een straal van zo’n 7 tot 10 meter doen wat je wilt en toch genieten van en perfecte geluidskwaliteit. De meeste Bluetooth apparaten werken binnen deze afstand, zo’n 7 tot 10 meter, maar er zijn tegenwoordig ook devices met een enorm krachtige Bluetooth-functie, die tot wel 100 meter bereik hebben. Naast deze twee mogelijkheden, kun je met Bluetooth ook je smartphone connecten met die van iemand in de buurt. Hierdoor kun je bijvoorbeeld gratis meeliften op de internetbundel of het internetabonnement van die andere persoon. Uiteraard moet de die gulle gever daarvoor wel zelf via de Bluetooth-connectie toestemming voor geven, want andere werkt deze functie niet. Ten slotte kun je met Bluetooth ook een apparaat koppelen aan speelgoed dat voorzien is van Bluetooth. Zo is er in het verleden bijvoorbeeld de speelgoedpop Cayla geweest, die via Bluetooth bediend kon worden. Vanwege de slechte veiligheid van deze speelgoedpop is deze later uit de handel gehaald.

Er zijn dus veel mogelijkheden met Bluetooth. Maar wat heb je nodig voor Bluetooth? Maar hoe moet je Bluetooth verbinden of hoe kun je Bluetooth verbinden? Het antwoord op de vraag Hoe moet je Bluetooth verbinden? is eigenlijk best eenvoudig. Door twee apparaten die een Bluetooth-functie hebben aan te zetten, kun je Bluetooth gebruiken. Hiervoor moet je vaak naar de instellingen, waar je de Bluetooth-functie kunt activeren. Vervolgens gaan de apparaten via radiogolven naar elkaar op zoek en gaan ze connecten. Vaak is het voldoende om dit bij twee apparaten eenmalig te doen. Wil je later weer een verbinding tussen beide devices maken, dan gaat dat sneller omdat de apparaten niet meer gekoppeld hoeven worden, maar elkaar direct herkennen. Hierna zal Bluetooth automatisch verbinden tussen de beide eerder gebruikte apparaten. En dat is natuurlijk comfortabel en gemakkelijk, want je hoeft daarvoor niets meer te doen dan de Bluetooth inschakelen op de gewnste apparaten die je wilt koppelen.

Wat heb je nodig voor Bluetooth?

Wil je Bluetooth kunnen gebruiken, dan heb je twee apparaten nodig die de mogelijkheid hebben om Bluetooth te kunnen gebruiken. Maar hiernaast is er nog meer wat heb je nodig voor Bluetooth. Zo is het van belang om te zorgen dat je een goed werkende internetverbinding hebt op een van beide apparaten. Bluetooth werkt niet via WiFi, maar je kunt Bluetooth wel beter benutten als je gebruikmaakt van internetconnectie. Zo kun je bijvoorbeeld meeliften op het internet van iemand in je omgeving of, ook dat kan, via Spotify jouw favoriete muziek streamen naar een apparaat in de directe nabijheid.

Wat zijn de nadelen van Bluetooth en wat de voordelen?

Een belangrijke vraag is Wat zijn de nadelen van Bluetooth en wat de voordelen? Om met het positieve, dus het laatste, te beginnen: Bluetooth heeft vooral veel voordelen te bieden. In de eerste plaats is een groot voordeel van Bluetooth dat je hiermee eenvoudig apparatuur met elkaar kunt verbinden. Bluetooth automatisch verbinden na een eenmalige koppeling tussen twee apparaten is bijvoorbeeld erf fijn, omdat je dit bij hergebruik tijd scheelt en de apparatuur vanzelf koppelt. Denk aan je Bluetooth speakers verbinden met je smartphone, zodat je je favoriete muziek op afstand kunt laten afspelen. Bluetooth maak je leven dus een stuk gemakkelijker.
Nadelen heeft Bluetooth ook. Zo is bij mindere apparaten de verbinding niet altijd goed en kan deze wegvallen. Ook de beperkte afstand van meestal max. 10 meter vinden gebruikers een nadeel. Loop je bijvoorbeeld even naar zolder of naar de tuin, dan kan en muziekverbinding onverwacht verbroken worden. Je Bluetooth koppelen moet je dan opnieuw doen helaas. Dit nadeel, dat na een verbreking van de verbinding Bluetooth koppelen soms opnieuw nodig is, vinden veel gebruikers een minpunt van dit systeem.

Kun je Bluetooth altijd aan laten staan?

In principe kun je op jouw apparaten Bluetooth altijd aan laten staan. Voor de veiligheid is Bluetooth altijd aan echter niet aan te raden, omdat je dan altijd zichtbaar bent voor devices in jouw directe omgeving. Bluetooth altijd aan laten staan levert het risico op dat je privacy aangetast wordt, maar nodigt ook hackers uit om te proberen in jouw systeem in te breken. Als je Bluetooth altijd aan laat staan en jouw firmware is niet up-to-date, dan loop je een onnodig veiligheidsrisico.

Kun je Bluetooth gebruiken zonder internet?

Een andere vraag die belangrijk is, is: Kun je Bluetooth gebruiken zonder internet? Het antwoord is: jazeker, dat is mogelijk. Bluetooth is namelijk niet hetzelfde als WiFi en is, zoals we eerder al stelden, een verbindingsmethode die gebruikmaakt van radiogolven en niet van internet. Ideaal dus ook voor een verbinding als je onderweg bent.

Kan je Bluetooth versterken?

Kan je Bluetooth versterken? Het antwoord op deze vraag is: ja, dat kan gelukkig. Heb je een zwak Bluetooth- signaal, dan is daar met speciale versterker gelukkig wat aan te doen. Dit kan via speciale Bluetooth-versterkers, ook wel transmitters genoemd, die je bij elektronica zaken kunt kopen. Deze Bluetooth-versterkers kosten vaak niet veel meer dan enkele tientallen euro’s, maar zorgen wel voor een veel betere gebruikservaring. Dus kan je Bluetooth versterken, overweeg dat dan want je wint er een hoop mee!

Veilig gebruik maken van Bluetooth… Hoe veilig is bluetooth?

Veel mensen stellen zich bij het gebruik van BLuetooth de vraag: Hoe veilig is Bluetooth eigenlijk? In hoeverre kan ik onbezorgd gebruikmaken van Bluetooth-instellingen? Maar maak je geen zorgen op dit vlak! Gelukkig zijn de Bluetooth-verbindingen in principe goed versleuteld en goed beveiligd, zodat anderen niet zomaar gebruik kunnen maken van jouw Bluetooth. Wil iemand connecten, dan is daarvoor altijd de toestemming van de andere persoon nodig. Ga voor een veilig gebruik van Bluetooth apparaten nooit op de verzoeken van onbekenden in, is de belangrijkste veiligheidstip. En zet je Bluetooth altijd uit als je deze niet gebruikt. Jouw apparaat is als je Bluetooth inschakelt, namelijk wel zichtbaar voor andere mensen in de buurt met Bluetooth. Echter: deze functie kun je uitzetten, zodat je toestel niet te zien is voor mensen in de buurt. Doe dit in elk geval op momenten dat je BLuetooth niet gebruikt of al eerder een apparaat hebt gekoppeld. Verder is het verstandig om de beveiligingsupdates en firmware van jouw Bluetooth-apparatuur geregeld te bij te werken, zodat je systeem goed beschermd blijft. Veiligheid gaat in het leven natuurlijk voor alles, dus ook bij het gebruik van Bluetooth!