usenet

Wanneer het gaat over het internet hebben we het al vrij snel over het wereld wijde web. Maar er zijn ook nog andere dingen die gebeuren via internet. Er zijn groepen mensen die via bepaalde servers discussiëren en bestanden uitwisselen. Hierbij gaat het over enorm uiteenlopende onderwerpen, via servers die over de hele wereld verspreid staan. Dit loopt allemaal via Usenet, een netwerk dat al langer bestaat dan internet zelf. Nog steeds is dit netwerk actief, om uiteenlopende redenen. En eigenlijk is dat niet zo gek, want je kunt er veel mee. Hieronder lees je er alles over.

Wat is Usenet precies?

We beginnen bij de basis. Usenet is simpelweg een netwerk waarop mensen allerlei soorten bestanden kunnen uitwisselen. Dit gaat via verschillende nieuwsgroepen. Een nieuwsgroep richt zich op een specifiek thema en zou je kunnen zien als een soort forum. Er kan hierbij worden gediscussieerd over dit thema. Het kan hierbij om van alles gaan, van advies tot muziek tot politiek. Vrijwel overal is een nieuwsgroep voor. 

Hoe werkt Usenet?

Usenet is een netwerk dat is gedecentraliseerd. Dit houdt in dat er niet een grote server is waarop alle gebruikers inloggen, maar een groot netwerk van servers over de hele wereld. Al die servers werken samen. Het is niet aangesloten op het world wide web, en het is ook niet te vinden via een browser. Dit netwerk van gelijkwaardige servers wordt ook wel een peer-to-peer netwerk genoemd. Het voordeel hiervan is met name dat de kans op falen zeer klein is. Valt er een server weg, dan zijn er nog genoeg over om het netwerk draaiende te houden. Dat is een van de redenen waarom veel mensen Usenet nog zo fijn vinden.

Usenet is oud, maar leeft nog steeds

Usenet clients is een heel oud netwerk, ouder dus dan internet. Het werd al rond 1980 opgericht, tien jaar voor de uitvinding van het internet zoals we dat nu kennen. Het werd opgericht door Tom Truscott en Jim Ellis van een Amerikaanse universiteit. Het werd al vrij snel een populaire vorm van communicatie. Hoewel de mogelijkheden tegenwoordig eindeloos zijn is Usenet nog altijd heel populair onder veel mensen.