last van faalangst

Er zijn momenten in het leven dat je ergens zenuwachtig om bent of twijfelt aan jezelf. Je bent bijvoorbeeld bang om een gek figuur te slaan, je hebt moeite om een situatie goed in te schatten of je hebt angst om niet uit je woorden te komen tijdens een presentatie. Wanneer de spanning stijgt en extreem wordt kan het omslaan in faalangst. 

Wat is faalangst? 

Angst is eigenlijk heel normaal. Het helpt je zelfs om het beste uit jezelf te halen. Maar wanneer je last krijgt van faalangst slaat de angst door en functioneer je niet meer goed. Je bent somber, geprikkeld, krijgt te maken met paniekaanvallen en het kan zelfs zo erg zijn dat je niet meer naar je werk wilt gaan. Het kan zijn dat je altijd al last van faalangst hebt gehad. Ben je op school altijd op je fouten terechtgewezen of geplaagd met iets simpels zoals het dragen van een heuptas of spiral tas dan ben je automatisch bang om fouten te maken. 

Zoek op tijd hulp 

Wordt de angst zo erg dat je niet meer kan functioneren en uit je woorden kan komen tijdens een presentatie dan heb je hulp nodig van een psycholoog. Doe je er niks aan dan kan het zijn dat het je carrière ernstig beïnvloedt, maar je kan ook last krijgen van een bore-out. Je gaat uitdagingen in je leven uit de weg, vanwege de extreme angst, maar daardoor beleef je weinig. Het kan eveneens zo zijn dat je uitdagingen juist niet uit de weg gaat. Dan heb je kans op een burn-out, omdat alles je ontzettend veel energie kost. 

Mediteren

Sommige mensen hebben baat bij mediteren. Voor het slapengaan is een goed moment om te mediteren. Het verandert iets in je hersenen waardoor je instructies in kan planten. Stel je bijvoorbeeld voor dat je gaat slagen voor je cursus en dat je een feestje viert met vrienden en familie. Hierdoor raak je extra gemotiveerd en laat je het idee los dat je gaat falen. 

Volg een cursus

Heb je je eigen faalangst herkent dan is dat een belangrijke eerste stap. Om er van af te komen kun je behalve een psycholoog of loopbaanadviseur eveneens een cursus gaan volgen. Zo werk je op een professionele manier aan je assertiviteit en groeit je zelfvertrouwen. Voordat je het weet show je trots je nieuwe Fanny pack aan collega’s, zonder angst om uitgelachen te worden.