innovatie

Als ondernemer zul je met de tijd mee moeten gaan om een concurrerende positie te kunnen blijven innemen. Daar waar je branchegenoten nieuwe innovaties blijven toepassen om efficiënter te werken, kun je niet achterover blijven leunen zonder in actie te komen. Daarom is het zinvol om jezelf voortdurend op de hoogte te stellen van nieuwe ontwikkelingen en mogelijkheden. Wellicht bieden de onderstaande opties ook voor jouw bedrijf interessante mogelijkheden om slagvaardiger te kunnen werken.

Het ontvangen van bezoek

In veel bedrijfspanden is een receptie, waar bezoekers zich kunnen melden. De receptionist verwijst de bezoekers door naar de juiste afdeling en zorgt ervoor dat bijgehouden wordt wie zich in het pand bevinden. Belangrijk werk, maar voor veel ondernemers speelt het dilemma of een receptie vanuit financieel oogpunt haalbare kaart is. Je bent er immers de hele dag een medewerker aan kwijt, terwijl lang niet altijd sprake is van een voortdurende stroom aan bezoekers. Met de hedendaagse technieken op het gebied van videobellen en QR-codes kun je relatief eenvoudig naar een digitale receptie overstappen. Bezoekers melden zich via een touchscreen in de centrale hal en brengen hier een beeldverbinding met een medewerker tot stand. Op deze manier kun je besparen op de personeelskosten, zonder de servicegraad te verlagen.

Het opnemen van bestellingen

Specifiek in de horecabranche zien we de laatste jaren een verschuiving van taken richting de klanten. Het meest prominent is deze ommezwaai al doorgevoerd bij de fastfoodketens. Steeds vaker bestellen we onze hamburgers niet meer bij een medewerker achter de balie, maar via een groot beeldscherm. We voeren onze bestelling in via een touchscreen en betalen met onze pinpas. Vervolgens wachten we tot de bestelling gereed is en halen we deze af bij de balie. De verwachting is dat zo’n bestelzuil horeca steeds meer zal gaan veranderen en ook in andere branches zijn intrede zal gaan doen. Het systeem is immers in veel sectoren toepasbaar.

Simpeler afrekenen

Een fenomeen dat we al kennen vanuit de supermarkt is de zelfscankassa. Ook hier wordt verwacht dat veel andere winkelbedrijven uiteindelijk zullen overstappen op deze nieuwe manier van afrekenen. De klant scant zelf de artikelen die uit de schappen of rekken worden gehaald en bij de kassa hoeft alleen een nacontrole te worden verricht. In combinatie met goede preventiemaatregelen om diefstal van goederen te voorkomen, lijkt deze technologische ontwikkeling een grote toekomst tegemoet te gaan.