Glasvezel kabel

Internet providers zorgen ervoor dat jij thuis altijd bereikbaar bent. Door al je apparaten aan te sluiten op het internet dat voor jou wordt verzorgd, kun je op elk moment van de dag en op elke plek in huis even iets opzoeken, contact zoeken met een collega of je mail checken. Internet providers staan ervoor in dat jij altijd snel en probleemloos internet hebt. Natuurlijk is het bij iedere provider verschillend welke snelheid je hebt, internet vergelijken is daarom raadzaam alvorens je een abonnement afsluit.

Kabel, glasvezel of dsl?

Een verbinding kan door internet providers worden gemaakt door middel van glasvezel, kabel of dsl. Elk van deze technieken hebben plus- en minpunten. Om de voor jou beste keuze te maken, is het goed om te weten hoe deze manieren van verbinding werken. Wanneer er internet via de kabel wordt aangeboden, is het verplicht ook een televisieabonnement te nemen. De eerste dienst via de kabel was namelijk televisie. Als je een van de internet providers kiest die verbinding via een kabel levert, kun je dus niet kiezen voor het los gebruiken van internet. Een voordeel van kabelinternet is dat het relatief snel is, een nadeel dat er maar één internet provider kabel aanbiedt in je regio. Als je dus niet tevreden bent over die internet provider, zul je moeten kiezen voor glasvezel of dsl.

Glasvezel

Internet providers die internet leveren via een glasvezel, komen er steeds meer. Bij internet via glasvezel moet je er, net als bij kabel, op letten dat er maar één internet provider een glasvezelverbinding kan leveren op jouw adres. Een groot voordeel is dat het snel internet biedt: als je veel downloadt en uploadt kan dit wel eens de beste keuze voor je zijn.

dsl: adsl en vdsl

Zoals de internet providers die gebruik maken van kabel zijn begonnen met een dienst voor televisie, is de verbinding via dsl van oorsprong een telefoonverbinding. Het internet wordt geleverd via de telefoonlijn. Een groot nadeel van een dsl-verbinding is dat de snelheid van je internet afhankelijk is van je woonplaats: als je verder van de centrale woont, krijg je trager internet. Let dus bij het kiezen tussen internet providers goed op: de snelheid van het internet die beloofd wordt, kan wel eens niet gehaald worden in jouw huis.