diepteinterview

Bij een diepte-interview wordt er een één-op-één gesprek gevoerd en doormiddel  van dit gesprek maakt het mogelijk om achter de achterliggende meningen te komen. Vandaar de term: diepte interview.

De aankomst

Bij aankomst stel je je zelf voor en zorg je voor een gezellige en vertrouwelijke sfeer. Begin niet gelijk met de vragen stuk voor stuk af te lopen, maar zorg juist voor een relaxte sfeer. Het is belangrijk dat beide personen zich op hun gemak voelen. Zo krijg je de juiste en eerlijke antwoorden en houd je het ook interessant.

De plaats van het interview

Het is belangrijk dat je voor een diepte interview een rustige plaats kiest waar er zo min mogelijk afleidingen  aanwezig zullen zijn. Vermijd daarom plaatsen waar er teveel gestoord kan worden.

De houding

Ga niet recht tegenover de respondent zitten, maar ga juist naast de respondent zitten waardoor er  een hoek van 90 graden vormt. Op deze manier kan in iemand zijn ogen kijken en ook eens wegkijken. De hele tijd in elkaars ogen kijken kan soms wat agressief overkomen of de andere onrustig maken.

Wat voor vragen gebruik je bij een diepte interview?

Bij een diepte interview maak je gebruik van open vragen waardoor je de mening van de respondent komt te weten en omdat de respondent dan uitgebreid antwoord moet geven en niet kan antwoorden met ja of nee, begin met de vragen eerst breed en specifieer je vragen op de antwoorden van de respondent. Probeer onder de 15 open vragen te zitten, en vermijd onnodige vragen.

Houd het interview interessant
Je houd het gesprek interessant door goed door te vragen naar zijn antwoorden, dat zijn namelijk zijn meningen of volgens hem feiten. Het is erg belangrijk dat het voor hem/haar ook interessant is dan geeft hij/zij ook relevantere antwoorden.

Het interview beëindigen

Het is heel belangrijk om een gesprek goed te beëindigen door bijvoorbeeld te zeggen “bedankt voor u tijd”, de respondent heeft namelijk tijd voor je vrij gehouden en je mag hem daarvoor bedanken.

Tips voor een goed diepte interview

  • Tip 1: Maak het gezellig en vertrouwelijk
  • Tip 2: Zorg voor een rustige plek
  • Tip 3 Zorg dat je niet recht tegenover de respondent gaat zitten
  • Tip 4: Start breed en specificeer
  • Tip 5: Stel maximum 15 open vragen
  • Tip 6: Houd het interview interessant
  • Tip 7: Bedank de respondent voor zijn tijd