fietsenrek

Dat Nederland een fietsland is, zal niemand ontkennen. Sterker nog, het aantal fietsen (dat in Nederland trouwens hoger is dan het aantal inwoners) is vaak een van de dingen die toeristen voor de rest van hun leven onthouden. Niet voor niets dat je hen vaak ziet poseren bij een overvol fietsenrek bij bijvoorbeeld een treinstation.

Fietsen heeft veel voordelen van mens en milieu

Nederland is een fietsland bij uitstek, van al het vervoer in Nederland gaat namelijk 26% per fiets. Nederlanders hebben verschillende beweegredenen om die fiets te gebruiken. Redenen die Nederlanders geven waarom ze gaan fietsen, zijn vooral omdat het goed is voor de gezondheid, het milieuvriendelijker is, goedkoper en omdat men met de fiets sneller door het verkeer kan. De fiets wordt als één van de oplossingen tegen het fileprobleem en de CO2-uitstoot gezien, de auto is namelijk behoorlijk vervuilend op korte afstanden. 

Fietsen stimuleren door de overheid

Om bovenstaande redenen wil de overheid het fietsgebruik stimuleren en investeert het daarom in het verbeteren van de fietsinfrastructuur zoals snelle fietsroutes, meer fietsenstallingen en meer maatregelen tegen diefstal. Fietsers hebben er namelijk behoefte aan om hun fiets veilig en gemakkelijk te kunnen parkeren. Hoe beter de fietsparkeervoorziening hoe meer mensen gebruik maken van deze voorziening en wellicht vaker voor de fiets kiezen dan de auto. Goede en veilige fietsparkeervoorzieningen zijn ook één van de basisonderdelen van het mobiliteitsmanagement bij bedrijven en instellingen.

Goede en veilige fietsparkeervoorzieningen

Een van de belangrijkste onderdelen van mobiliteitsmanagement grote bedrijven en instellingen is goede en veilige fietsparkeervoorzieningen voor de werknemer, klanten en bezoekers. Grotere bedrijven en instellingen hebben een zorgplicht om maatregelen voor vervoersbeweging van en naar het pand te treffen. Fietsparkeervoorzieningen worden daarom over het algemeen geplaatst om ervoor te zorgen dat de openbare ruimte niet vol komt te staan met fietsen, om fietsendiefstal tegen te gaan en voor efficiënter ruimtegebrek. Bij goede fietsparkeervoorzieningen is het vooral belangrijk dat de gestalde fiets niet om kan vallen en goed beveiligd onbeschadigd kan worden gestald.

Verschillende soorten fietsen

Omdat fietsen tegenwoordig in allerlei vormen en maten kunnen worden aangeschaft, moet de fietsparkeervoorziening geschikt zijn voor fietsen met allerlei verschillende maten van stuurbreedte en banddikte. Daarnaast moet onder meer rekening gehouden worden met het aantal benodigde fietsplaatsen, beveiliging, de montage van het fietsenrek, het beschikbare budget en overkappingen.