badges

Door alle emblemen het bos niet meer zien. Want wat is nou de juiste benaming, zijn het emblemen of toch Patches of Badges? Zit er verschil tussen of is het de eeuwige discussie: want zeg je nu friet of patat? 

Bij Pro-merchandise in Ootmarsum maakt het niet uit hoe jij je emblemen wilt noemen, als wij en jij maar snappen wat je bedoelt. Wij noemen ze in elk geval gewoon “emblemen”; lekker Hollands. Emblemen laten maken is een heuse revival aan het worden. Wanneer je er op let zie je overal wel ergens emblemen, of zoals je wilt, Patches of Badges opduiken.

Wie gebruikt er nou emblemen?
Wij hopen voor jou niet dat ze je vaak staande houden. Maar onze sterke armen van de wet hebben emblemen op hun kledij zitten. Let de volgende keer maar eens op als je een agent ziet lopen. Maar wat dacht je van voetballers. Tijdens het afgelopen EK had elk land wel een embleem op haar mouw of borst prijken. Een badge van de UEFA of patches die zich verzetten tegen racisme in de voetballerij. Het geeft een shirt net dat extra cachet.

Emblemen in de private label mode

Veel emblemen worden ook gebruikt voor het aanbrengen op private label mode. Vooral hele kleine merkembleempjes, pvc-emblemen, en de zogenaamde “Varisty patches” (badstof met vilt emblemen) zijn daar razend populair. Ze zijn ook bijzonder populair onder leden van de scouting waar ze jaarlijks diverse insignes en onderscheidingen kunnen verdienen tijdens de vele kampen en opkomsten.

Wereldwijd zijn ruim 60 miljoen(!), voornamelijk jongeren, lid van de scouting verdeeld over meer dan 223 landen. Moet je nagaan hoeveel emblemen, patches of badges je daarvoor kunt gaan borduren of weven. Scouting Nederland is de grootste jeugd- en jongerenorganisatie van Nederland met meer dan 110.00 leden. Ieder jaar verdienen ze meerdere emblemen om op hun uniformen, blouses, hoodies of backpacks te strijken. Jaarlijks worden er dan ook miljoenen emblemen geproduceerd.

Emblemen speciaal voor airsoft en carnaval

Emblemen worden tevens steeds populairder onder de zgn. Airsoft teams die in competitievorm een moderne vorm van Paintball XXL beoefenen. Daar zijn vooral de pvc-emblemen, 2D- en 3D gegoten, mega in trek. En dan hebben we natuurlijk onze persoonlijke favoriete hobby nog: carnavalsemblemen! Vooral in het zuiden van het land worden worden emblemen tijdens carnaval ontzettend veel gebruikt om die mooie kieltjes op te fleuren! Van Oeteldonk tot Krabbegat, overal zie je ze! 

Welke soorten emblemen zijn er?

Er zijn diverse soorten emblemen te verkrijgen. Als je een top-3 zou moeten samenstellen is dit de lijst in willekeurige volgorde. Te weten: geborduurde emblemen, gewoven emblemen en pvc-emblemen. Die worden door ons het meest gemaakt. Daarnaast heb je nog bedrukte emblemen, badstoffen emblemen, vilten emblemen en allerlei emblemen die in een combinatie van deze technieken gemaakt kunnen worden. 

Het is vaak stuivertje wisselen tussen de verschillende emblemen, er is namelijk geen absolute koploper. Het ene logo leent zich meer voor gewoven emblemen, als het allemaal iets gedetailleerder moet. Het andere ontwerp komt meer tot zijn recht als je geborduurde emblemen bestelt. Badstoffen en vilten emblemen (de Varsity patches) zie je vaak op jassen etc. Je weet misschien wel, de Highschool Jacks, overgewaaid uit de Verenigde Staten. Je ziet ze ook op festivals waar de liefhebbers van allerlei soorten muziek de logo’s van de band op hun jassen etc. hebben genaaid.

2D of 3D pvc-emblemen zijn tevens fantastisch om te zien. Deze springen door de strakke looks en het reliëf echt in oog. Ze worden vaak gelijmd of genaaid op beschermende kledij in de industrie of bij eerdergenoemde Airsoft teams.

Hoe bevestig ik de emblemen die ik bestel?

Vaak kan een kind de was doen. Je hebt verschillende manieren om emblemen, patches of badges te bevestigen. Bij politie- en defensie gerelateerde artikelen gaat het vaak met klittenband (velcro).
Dat symboliseert tevens het stoere imago, maar is vooral praktisch i.v.m. het wassen, en het kunnen wisselen van emblemen. 

Emblemen kun je ook opstrijken met een strijkijzer of pers, dan zit er achter de emblemen een strijklaag. Daarnaast kun je emblemen ook op de kleding vastnaaien, ouderwets met naald of draad of met een naaimachine. Pro-Merchandise adviseert je graag wat op welk product de beste bevestiging is. Want emblemen moeten natuurlijk wel op hun plek blijven zitten.

Overigens: wanneer je emblemen besteld krijg je áltijd een hardcopy opstrijk-instructie meegeleverd. Zo zie je stap voor stap hoe je je emblemen het best bevestigen kunt. Dus, hoe je ze ook wilt noemen. Patches, badges of emblemen? It’s up to you.

Hoeveel kost het om emblemen te laten maken?

Dat hangt af van meerdere factoren. De grootte van het embleem, het aantal, maar ook het aantal kleuren, welke maak-techniek en hoe je bijvoorbeeld de badges wilt bevestigen. Wanneer je ons het gewenste logo stuurt, het formaat en zoveel mogelijk verdere details vermeld, dan maken wij met alle liefde een vrijblijvende offerte en werktekening voor je op.