serverkast

In elke organisatie en binnen elk instelling wordt veelvuldig gebruik gemaakt van datanetwerken. Bij een bedrijfsnetwerk is het vanzelfsprekend dat daar veel apparatuur en bekabeling bij komt kijken.

Een serverkast kopen biedt dan dé perfecte oplossing als het gaat om het overzichtelijk, veilig en eenvoudig huisvesten van deze netwerkapparatuur, UTP bekabeling en overige netwerkbenodigdheden.

Welke serverkast past bij uw situatie?

Als u een serverkast wilt gaan aanschaffen voor uw organisatie, is het wijs om bepaalde zaken in acht te nemen. Want welke serverkast is de beste voor uw specifieke situatie?

Houd in ieder geval rekening met de volgende zaken:

  • De afmetingen, hoeveel ruimte is er? Wat wordt de breedte en wat wordt de diepte;
  • De hoogte van de serverkast. Uit hoeveel Units moet deze minimaal of maximaal deze bestaan;
  • Hoeveel apparatuur wordt erin geplaatst, zijn glazen deuren dan het best, of kunt u beter voor geperforeerde deuren gaan?;

Naast bovenstaande zaken is het ook van meewegend belang waar uw serverkast komt te staan. Hoe en waar wordt deze geplaatst? Gaat u voor een wandmodel, of een staande serverkast? Denk bij uw keuze ook aan de eventuele groei van uw organisatie. Wellicht zijn uw wensen op dit moment anders dan in de (nabije) toekomst. Zoekt u een serverkast voor ‘op de groei’, of neemt u een model wat past bij uw huidige situatie?

Een serverkast kopen geeft tot slot nog de keuzes die betrekking hebben op de kleur en het toevoegen van eventuele accessoires om uw serverkast geheel naar persoonlijke wens aan te passen.

Wat is de ideale breedte- en dieptemaat voor uw serverkast?

Als u weet in welke ruimte u de serverkast wilt plaatsen, dan heeft u ook een beeld bij de gewenste breedte en diepte. De gangbare breedtemaat is 600 millimeter, maar een model van 800 millimeter is ook een optie. De bredere variant wordt vaak gekozen als er méér ruimte naast de 19 inch profielen gewenst is. De diepte is afhankelijk van de accessoires die geplaatst dienen te worden in de serverkast. Ga altijd uit van het diepste apparaat, tel daar 100 millimeter bij op en u heeft de benodigde diepte in kaart. 

Wat is de meest gunstige hoogte voor uw serverkast?

De hoogte van wand- en serverkasten wordt aangegeven in Units (U). Één Unit is 4,445 centimeter. Deze maataanduiding wordt gebruikt voor zowel de serverkasten zelf, als ook voor alle randapparatuur. Zo is het aan de hand van de te plaatsen apparaten en accessoires, heel gemakkelijk na te gaan uit hoeveel Units uw serverkast moet bestaan. En hoe hoog deze dus moet zijn.

Welke deur dient uw serverkast te hebben?

Als u weet hoeveel (en wélke) netwerkapparatuur u wilt gaan plaatsen in uw serverkast, dan kunt u een goede inschatting maken van de warmteafgifte binnenin de kast. Een geperforeerde deur voorkomt kans op oververhitting. Ze genereren een goede luchtdoorstroom en zorgen voor een natuurlijke koeling. Als uw voorkeur uitgaat naar een glazen deur, om bijvoorbeeld het geluidsniveau te reduceren of omdat de serverkast in een stoffige ruimte komt te staan, dan dient u altijd gebruik te maken van ventilatoren.