hybride werken

Het is voor werkenden steeds normaler geworden om een groot deel van de week vanuit huis te werken. Daar waar men voorheen zeker 70 tot 80 procent van de tijd op kantoor doorbracht. Wat maakt dat hybride werken in de afgelopen twee jaar de norm werd? Welke voordelen biedt het een werknemer? In dit artikel lees je er meer over. Waar men bij hybride werken in de meeste gevallen kiest voor een mix van werken vanuit huis en op kantoor, gaat het feitelijk om locatie-onafhankelijk kunnen weken. Zo zullen sommige werknemers kiezen voor een mix van werken vanuit een werkcafé, vanuit huis en op kantoor. Of denk aan de mogelijkheid om te werken vanaf een vakantiebestemming. Wat krijgt bij jou de voorkeur? 

Bespaar tijd en beperk je ecologische voetafdruk 
Een van de voornaamste voordelen van hybride werken, is het feit dat men vaak al snel één tot twee uur aan reistijd bespaart op een dag. Het geldt in het bijzonder voor mensen werkzaam in de Randstad, waar je tegenwoordig haast niet aan de files kunt ontkomen tijdens de spitsuren. Niet alleen wordt er reistijd bespaard door vanuit huis te werken; het draagt tevens bij aan het beperken van de ecologische voetafdruk van medewerkers. Zij hoeven minder vaak de weg op met hun vervuilende auto. Een derde voordeel wat in dit rijtje past is het gegeven, dat de woonplaats van een medewerker minder bepalend is. De afstand tussen het kantoor en het huis van een werknemer mag best wat groter zijn sinds hybride werken de norm is geworden. Als ondernemer profiteer je van het feit dat de reiskosten lager liggen, als medewerker vaker vanuit huis werken. 

Medewerkers zijn vanuit huis productiever 
Naast de tijd, de CO2-uitstoot en reiskosten die bespaard worden, kunnen medewerkers zich thuis over het algemeen makkelijker concentreren. Ze worden niet langer afgeleid door de gesprekken elders in de kantoortuin, of collega’s die aan hun bureau verschijnen voor een korte vraag. Het maakt dat een medewerker meer gedaan krijgt in dezelfde tijd; iets wat bij kan dragen aan de werkdruk en stress die medewerkers ervaren. Tegelijkertijd gaat een deel van de sociale interactie tussen collega’s verloren als gevolg van het hybride werken. Het maakt het voor werkgevers belangrijk medewerkers te stimuleren af en toe naar kantoor te komen. Ook teamuitjes dragen bij aan deze sociale interactie en de band die medewerkers met elkaar opbouwen.