voordelen van elektrische auto's voor ondernemers

Steeds meer Nederlanders schaffen een elektrische auto aan. Benzine en diesel bereiken recordprijzen, dus de aanschaf van een elektrische auto kan daarom zinvol zijn. Ook steeds meer binnensteden sluiten hun wegen voor voertuigen die rijden fossiele brandstoffen. Als je als ondernemer veel op de weg zit, dan is de aanschaf van een elektrische auto zeker de moeite waard. De populairste elektrische auto’s zijn niet meer zoals in het verleden hybride auto’s, maar rijden volledig elektrisch. Ook klachten over typische mannenzaken, zoals het motorgeluid dat ontbreekt is verstomd en een elektrische auto is hip. Je levert een bijdrage aan het milieu en als ondernemer kun je hier ook financieel van profiteren.

Fiscale bijtelling

Voor de privékilometers die je met je elektrische auto rijdt moet je een bijtelling bij je inkomen optellen. De bijtelling voor volledig elektrische auto’s is een stuk lager dan voor auto’s op fossiele brandstoffen en hybrides. Je betaald aan bijtelling voor een elektrische auto maar 4%. Let wel op dat dit enkel geldt voor auto’s die volledig elektrisch zijn en niet meer dan € 50.000,- kosten. Rijd je één van de bekendste en de populairste elektrische auto’s, zoals een Tesla, dan ben je vaak het dubbele kwijt. Het bedrag boven de € 50.000,- zal dan belast worden met het hoge bijtellingspercentage van 22%. Dit is ook de bijtelling voor vervuilende en hybride auto’s.

BPM

Bij de aanschaf van een nieuwe auto of een ingevoerde auto moet er altijd BPM betaald worden. Dit is een behoorlijk bedrag en wordt gebaseerd op basis van de CO² uitstoot van de auto. Aangezien een volledig elektrische auto geen CO² uitstoot, hoeft er over deze auto’s geen BPM betaald te worden. Ook een hybride auto heeft een wat lagere BPM dan benzineauto’s. Met de aanschaf van een volledig elektrische auto kun je met BPM dus veel geld besparen.

Motorrijtuigenbelasting

Tot 2020 hoef je voor een volledig elektrische auto geen motorrijtuigenbelasting te betalen. Heb je een hybride auto, dan betaal je het zogenaamde ‘half tarief’. Dit is de helft van de normale motorrijtuigenbelasting.

Milieu-investeringsaftrek

Als een ondernemer investeert in bedrijfsmiddelen die milieuvriendelijk zijn, zoals zonnepanelen, dan heeft hij recht op een milieu-investeringsaftrek. Deze aftrek wordt in mindering op de winst gebracht, waardoor de ondernemer minder winstbelasting hoeft te betalen. Dit geldt ook als de ondernemer investeert in een volledig elektrische auto. Ook hier geldt weer dat dit geldt tot een bedrag van € 50.000,-. Investering in hybride auto’s geeft ook recht op de milieu-investeringsaftrek, hetzij een iets lager percentage.