voip telefonie

Tegenwoordig verdwijnt de vaste telefoon steeds meer. Mensen maken in plaats daarvan plek voor een VoIP toestel: een telefoon met een regionaal of landelijk nummer, die aangesloten wordt op het internet. Zo kun je dus gewoon met een vast telefoonnummer bellen zonder daadwerkelijk verbonden te zijn aan een telefoonkabel. Maar wat zijn precies de verschillen tussen normale, vaste telefonie en VoIP telefonie? Alles hierover lees je hier.

Flexibiliteit

Het eerste verschil is de mate van flexibiliteit. Met een vaste telefoon zit je in principe (zoals de naam eigenlijk al zegt) vast aan één locatie, terwijl dit met VoIP telefonie helemaal niet zo is. Zo lang je beschikt over een goede, stabiele internetverbinding kun je in principe bellen. Waar je ook bent.

Dit betekent niet dat je zonder stroom of internet niet kunt bellen. Ja, ook dan kun je nog steeds gebeld worden. Je kunt instellen dat telefoontjes in geval van een internet- of stroomstoring automatisch doorgestuurd worden naar een mobiele telefoon. Zolang deze beschikt over een 3G of 4G verbinding, kun je bellen en gebeld worden. En dat zelfs met hetzelfde telefoonnummer als die van de VoIP telefoon. Zeg dus maar vaarwel tegen het plegen van telefoontjes met je 06-nummer.

Kosten

Normaal gesproken betaal je natuurlijk maandelijkse kosten voor het gebruik van een vaste telefoon. Een internetverbinding heb je natuurlijk al, dus dat kost je niks extra’s. Het abonnement voor de telefoon heb je nu niet meer nodig. Wel betaal je kosten voor het gebruik van de VoIP telefonie. Dit zijn gelukkig slechts enkele euro’s per maand, totaal geen hoog bedrag.

Verder scheelt het enorm in de nationale kosten. Met een vaste telefoon zit er natuurlijk een flink prijskaartje aan het plegen van internationale telefoontjes. Als je met een VoIP toestel internationaal belt, kost dit je echter niks extra’s – alleen evenveel internet als normaal. Je kunt dus zo veel naar het buitenland bellen als je wil en hier elke maand gewoon hetzelfde voor te betalen als wanneer je alleen nationaal belt.

Kwaliteit

Met een reguliere telefoonverbinding kan het zo nu en dan voorkomen dat de verbinding hapert of dat de kwaliteit van het gesprek niet optimaal is. Met VoIP is dit verleden tijd. Je voert telefoongesprekken in HD kwaliteit, soms zelfs zo goed dat het lijkt alsof de persoon aan de andere kant van de lijn gewoon naast je staat. Hier heb je natuurlijk wel een stabiele telefoonverbinding voor nodig, maar als je dit hebt is de kwaliteit zeer goed.