Iedere ondernemer doet er maar al te graag alles aan om het ziekteverzuim zo goed mogelijk terug te dringen op de werkvloer. En ook al zit je er natuurlijk niet op te wachten, in de loop van de tijd kan het zomaar eens zo zijn dat je met dit verzuim te maken krijgt. Dat is uiteraard erg vervelend. Het is dan de hoogste tijd om daar snel de nodige stappen in te ondernemen. Zo kun je bijvoorbeeld ook preventief gaan handelen en voor een goede work-life balance zorgen. En daar plukken werknemers al meteen de vruchten van. Is je interesse gewekt? Hoe je dat aan kunt pakken, lees je hier.
Iedere werknemer zich beter in zijn of haar vel en gaat daardoor productiever aan de slag
Op het moment dat werk en privé optimaal in balans zijn, plukken werknemers daar al erg snel de vruchten van op de werkvloer. Zo wordt er veel productiever aan de slag gegaan en kan een hele werkdag optimaal worden benut. Maar ook aan deze balans kun je als werkgever voor een groot deel bijdragen. Voorkom bijvoorbeeld dat er standaard over moet worden gewerkt omdat er te weinig capaciteit is, zorg in de loop van de dag voor een gezonde werkdruk en neem extra personeel aan indien je merkt dat er een flinke groei binnen het bedrijf gaat ontstaan.
Er ontstaat een betere werksfeer op kantoor
Er is ook een ander groot voordeel waar bedrijven van profiteren op het moment dat er een goede work-life balance is. Doordat werknemers beter in hun vel zitten, komen ze ook met een positiever gevoel naar de werkvloer. En dat draagt weer voor een erg groot deel bij aan een betere werksfeer. Er ontstaat sneller een teamgevoel en gezamenlijk wordt er dan gewerkt aan het behalen van de beste resultaten. Dat is natuurlijk hetgeen waar iedere ondernemer van droomt.
Tip! Bescherm je werknemers door de nodige verzekeringen op tijd af te sluiten
Maar het is ook van groot belang om de nodige verzekeringen af te sluiten, waarmee je je werknemers goed kunt beschermen. Een van de bekendste voordelen is het afsluiten van een WIA verzekering. Met een WIA-verzekering bescherm je als werkgever jouw werknemers voor een terugval in inkomen bij arbeidsongeschiktheid. Het geeft invulling aan goed werkgeverschap, is onderdeel van secundaire arbeidsvoorwaarden en biedt hulp bij re-integratie.