Flexwerken is nog steeds erg populair
Flexwerken is al jarenlang populair en lijkt ook steeds geliefder te worden. ER zijn veel voor en nadelen van een flexcontract. Als werknemer ben je met een flexcontract bijvoorbeeld vrijer dan iemand met een vast contract. Je bepaalt zelf waar en wanneer je werkt. Je hebt vaker meer vrije tijd en kunt jouw werktijden afstemmen op jouw eigen behoeften en wensen. Verder kun je met flexwerken veel verdienen, omdat een opdrachtgever niet aan je vast zit en daardoor vaak meer betaalt. Maar naast de vele voordelen flexwerkers, zijn er ook veel nadelen flexwerkers. In dit artikel lichten we vanuit een zakelijke visie de nadelen flexibel contract uit, door op de belangrijkste punten een vergelijking te maken tussen flexwerken vs vast contract. Daarbij zetten we alle nadelen flexwerkers voor je op een rij.
Bij flexwerken is de communicatie vaak lastig
Een van de grootste nadelen flexwerkers vanuit een zakelijke visie is het feit dat – als flexwerken vs vast contract vergelijkt – flexwerkers niet altijd goed bereikbaar zijn en het contact soms niet soepel verloopt. Dit komt omdat veel flexwerkers vanuit huis werken en niet op locatie. De moeizame communicatie geldt vaak voor beide partijen. Zeker in grote organisaties is het een van de nadelen flexwerkers het lastige contact. Wil je als flexwerker je opdrachtgever spreken, dan zit hij of zij vaak in een vergadering, is op zakenreis of gewoon even niet bereikbaar. Omgekeerd kan een opdrachtgever die de flexwerkers snel nodig heeft, weleens voor een dichte deur komen te staan omdat de flexwerker even niet bereikbaar is.
Geen zekerheid op langere termijn
Een van de grote nadelen flexwerkers is dat een de flexibele contracten die flexwerkers aangaan alleen op de korte termijn werkgarantie bieden. Onder de grote nadelen flexibel contract is dit een lastige. Je hebt als flexwerker gewoon geen zekerheid op lange termijn. Dit nadeel geldt natuurlijk ook voor de opdrachtgever. Stel dat hij een flexwerker langdurig wil inzetten, dan is dit lastig. Niet alleen moet een werkverschaffer na twee jaar aaneengesloten werk de flexwerker een vast contract aanbieden. Maar ook blijkt het vaak lastig te zijn om een eerder ingezette flexwerker ’terug te winnen’, omdat hij of zij dan al een of meer andere opdrachten heeft aangenomen.
Slechts akoestiek bij flexwerken
Wanneer flexwerkers aan het werk worden gezet in jouw bedrijf, is een van de voordelen flexwerkers dat je dan korte communicatielijntjes hebt. Maar de voor en nadelen van een flexcontract zijn er ook hier allebei! Een nadeel van flexwerkers in je bedrijf inzetten, is namelijk de kantoorvoorziening. Vaak zijn er te weinig kantoren beschikbaar en wordt er gebruikgemaakt van open werkruimtes. Hier is het voor flexwerkers echter niet altijd even prettig werken, vanwege de beweging en de slechte akoestiek in dit soort ruimtes.
Lees ook: 5 veelzeggende eigenschappen van een succesvol ondernemer