eigen horecazaak starten

Veel mensen dromen ervan om hun eigen horecazaak te hebben. Natuurlijk moet je dan investeren in horeca apparatuur en materialen, maar daarnaast komt er nog veel meer kijken. Zo moet je een behoorlijk startkapitaal hebben om de eerste twee jaren goed door te komen. Verder dien je rekening te houden met vergunningen, verzekeringen en heel veel meer. Wat dat is, lees je hieronder.

Inschrijving KvK

Als je een eigen horecabedrijf gaat starten, ben je verplicht om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Dit moet je uiterlijk een week nadat je bent begonnen doen en kost eenmalig € 50. Na die inschrijving zal de KvK jouw gegevens automatisch doorgeven aan de Belastingdienst. Je hoeft je later dus niet nog apart aan te melden bij de fiscus.

Neem geen overhaaste beslissingen na het vinden van de perfecte locatie

Vaak worden startende ondernemers enorm enthousiast als de juiste locatie is gevonden. Niet zo gek natuurlijk, want met een goede locatie staat of valt je bedrijf. Men is vaak bang dat iemand anders hen voor is, waardoor men overhaaste beslissingen gaat maken. Let hier goed op, zo kunnen er namelijk op korte of lange termijn plannen klaar liggen om grote wijzigingen aan te brengen op de beoogde locatie, of de directe omgeving daarvan. Dan is die ene perfecte locatie minder ideaal is dan je eerst dacht. Misschien is het wel helemaal niet mogelijk om op die locatie een horecazaak te openen. Neem dan ook de tijd om het bestemmingsplan goed door te nemen en kijk welke vergunningen jij nodig hebt en of dit past binnen die plannen.

Juiste voorzieningen

Het is onmogelijk om je eigen restaurant te beginnen zonder de juiste voorzieningen. De grootste kostenpost in deze categorie bestaat uit keukenapparatuur. De meeste horecakeukens moeten minimaal zijn voorzien van een koelkast, een fornuis, een oven, een friteuse en werkbladen. Reken op minimaal een paar duizend euro voor deze grote aankopen, maar vaak wordt het al snel veel meer. Daarnaast moet je ook tafelmateriaal inslaan: servies, bestek, glazen, tafellakens, enz. Afhankelijk van de kwaliteit die je hiervoor kiest, kost deze investering je een paar honderd tot een paar duizend euro. 

Hygiëne

Of je nu een eetcafé begint of een koffiebar: hygiëne is erg belangrijk in de horeca. Wanneer je een eigen horecabedrijf start, moet je dit dan ook erg serieus nemen en beschikken over een HACCP-plan of kunnen aantonen dat je een goedgekeurde hygiënecode volgt. Voor het bereiden van eet- en drinkwaren gelden immers strikte regels waar jij je als horecaprofessional aan dient te houden. Kijk ook hier goed naar zodat je in de toekomst niet voor vervelende zaken komt te staan.