Volkskrant gespoofed door lobbyclub WISE

UPDATE De Volkskrant die je hierboven ziet is nep. Maar ik moest vanochtend wel even twee keer kijken voordat ik dat doorhad. Naast de 16-pagina's tellende krant (pdf) vol met Greenpeace-achtige standpunten als "Bouw kernreactor Petten overbodig" en "Defensie ontwapent zichzelf", hebben de makers ook de hele website van de krant nagebouwd.

Een snelle check bij SIDN wijst uit dat die site op naam staat van World Information Service on Energy (WISE). "WISE vervult een belangrijke rol in het internationale netwerk van groepen die werken aan een democratische, schone en betaalbare energievoorziening. We kennen het netwerk van haver tot gort. En andersom", staat te lezen op de site van de organisatie.

Antenna
De site is waarschijnlijk gebouwd door Antenna, die vaker dergelijke clubs helpt: "Stichting Antenna is een van de oudste internetproviders in Nederland en ondersteunt vele maatschappelijke organisaties wereldwijd met internetdiensten sinds 1986."

Er is een e-mailadres van Antenna gebruikt om de sites VKVM.nl en Volks-Krant.nl te registreren. Een reactie van de Volkskrant laat nog op zich wachten.

Update: Reactie Volkskrant
De Volkskrant meldt dat hoofdredacteur Pieter Broertjes de de actie wel kan waarderen. ‘Dit is enorm goede reclame voor de Volkskrant. Hoe meer Volkskranten er worden verspreid, hoe beter.’

Niet alle kranten reageren hetzelfde op het gebruiken van een kopie van de krant om politieke en activistische standpunten naar buiten te brengen. Greenpeace kopieerde al eens De Telegraaf en noemde hem: De Telegraat, de krant voor zeeminnend Nederland.

In tegenstelling tot de Volkskrant kon De Telegraaf de actie destijds niet waarderen en sommeerde de milieuorganisatie om de pdf-versie van de site te verwijderen. De krant beriep zich op het merkenrecht, aldus Adformatie.

Weergaven: 125

Tags: antenna, nep, spoof, vkvm, volks-krant, volkskrant, wise

Reactie van Peter van der Ploeg op 7 Juni 2010 op 10.11
Mooi uitgezocht. Verder wel een leuke spoof trouwens. Ben benieuwd wat ze er bij de Volkskrant van vinden.
Reactie van Peter van der Ploeg op 7 Juni 2010 op 10.12
Nu vent van WISE bij #BNR.
Reactie van Loek Essers op 7 Juni 2010 op 10.12
Werd uitgedeeld op Utrecht CS. Ik was op zoek naar de rectificatie van het hele Nyfer-debacle, en die staat er uiteraard niet. Verder wel heel veel groen nieuws dat gewoon niet waar kan zijn.
Reactie van Peter van der Ploeg op 7 Juni 2010 op 10.13
"Die verwarring wil je natuurlijk, je wil dat mensen er naar kijken. Je hoopt op een glimlach en dat mensen denken 'dat zou ik elke dag wel willen lezen'"
Reactie van Loek Essers op 7 Juni 2010 op 10.14
Ah, ben wel benieuwd, plemp zo even linkje in de comments?
Reactie van Peter van der Ploeg op 7 Juni 2010 op 10.14
Mag dat allemaal? "Ik heb begrepen dat Broertjes zegt dat hij het heeft kunnen waarderen. Dat is volgens mij ook de enige slimme reactie. Je kan het juridisch aanpakken, maar dat is mosterd na de maaltijd: die kranten zijn al uitgedeeld. We hebben de gok gewaagd en gingen er van uit dat het goed ging komen."
Reactie van Peter van der Ploeg op 7 Juni 2010 op 10.15
Peer de Rijk, was dat trouwens.
Reactie van Loek Essers op 7 Juni 2010 op 10.42
True, zijn ze ook door geïnspireerd staat achterop (tussen de 20 andere organisaties). De nagebouwde site van The New York Times ziet er wel goed uit ook.
Reactie van jaap den ouden op 7 Juni 2010 op 10.51
ik zou als hoofdredacteur echt door het lint gaan, kan me gewoon niet voorstellen dat je er je schouders over ophaalt. Ja, als het afgesproken was, dan wel. Je krant is een merk, dat merk moet je bewaken. Nu gaat een organisatie jouw merk gebruiken voor eigen doeleinden. Dat maakt jouw merk onbetrouwbaar, niet handig voor een krant.... En dat na Nyfer.
Reactie van Merel op 7 Juni 2010 op 10.52
Kwam hem tegen in de trein vanochtend. Ik vond de advertenties al zo vreemd. Een publiekelijk excuus van BP voor het olielek maar er stond wel onder: "Maar jullie wilden goedkope olie."

Opmerking

Je moet lid zijn van humedia om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van humedia

© 2015   Gemaakt door ROC media.

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden