Ja! Daar zijn we weer! Wij, Frank Wezenberg en Gert-Jan Peddemors, voelen de noodzaak om ons muzikale evangelie te verkondigen. In deze column zullen we elke week de muziek van nu en toen bespreken waarvan wij vinden dat iedereen het moet kennen.

Beste Gert-Jan,

Ik moet weer even in het ritme komen.

Stadionconcerten zijn ook niet mijn ding. Druk, duur en de muziek waait onbedoeld weg, of wordt om veiligheidsredenen aangepast.

Toch maakte op zo’n massaal evenement als het Metropolis festival in Rotterdam onlangs een sympathiek bandje haar debuut in Nederland. Helaas niet voor mij, even niet opletten en je hebt het gemist. Het lijkt wel een college.

Dan heb ik het over The xx. Een verrassend jong viertal, waarbij de intieme samenzang wonderwel past bij de muzikale benadering. De kunst van het weglaten wordt hier minutieus toegepast, geen instrument, geen noot teveel. Luister maar eens naar Crystalised.

Mijn aandacht werd pas getrokken bij het lezen van enkele recensies: onder andere op Kindamuzik, Pitchfork, Humo. Daarin wordt ondermeer verwezen naar het gitaargeluid, dat begin jaren 80 zo kenmerkend was (waardoor Interpol zo beïnvloed is) en naar de minimalistische benadering waarvan de Young Marble Giants het ultieme voorbeeld waren. Luister nog eens naar het intrigerende Würlitzer Jukebox.

Wow, Young Marble Giants, één van mijn favoriete indie-bandjes aller tijden. Twee broers, Philip en Stuart Moxham, met de fragiele zang van Alison Statton en een drumcomputer! Helaas met maar één album, Colossal Youth op hun conto. Terecht de hemel ingeprezen, mede door Nirvana’s Kurt Cobain. Zijn geliefde Courtney Love heeft ‘Çredits in the straight world’ met haar band Hole gecoverd. De waardering is altijd gebleven. Daardoor treden ze, zeer verrassend sporadisch nog wel eens op.

Hiermee sla ik een bruggetje van bijna 30 jaar oud. En mijn vraag is dan altijd: zouden Romy en Oliver daarnaar geluisterd hebben? Ach, wat zou het. Gelukkig binnenkort een herkansing in Ekko.

Weergaven: 17

Reactie van Daniël Verlaan op 22 September 2009 op 16.53
Leuk dat KindaMuzik ook bij de docent(en) populair is! Tot in de Ekko (waar ongeveer heel de SvJ te vinden zal zijn)!
Reactie van Diederik van Zessen op 22 September 2009 op 17.50
Ik had Gertjan al uitgenodigd om mee te gaan, maar dat verdomde concert is uitverkocht. Sorry.
Reactie van Diederik van Zessen op 22 September 2009 op 17.55
Oh en trouwens: wat ontzettend leuk dat jullie terug zijn, Frank!
Reactie van jaap den ouden op 22 September 2009 op 20.50
Ik las dit altijd graag op een zondag, vanwege de geweldige linkjes!!!
Reactie van Alice Boothby op 22 September 2009 op 22.41
Fijn! Ben blij dat jullie terug zijn. Ekko is uitverkocht helaas, ik heb m'n kaartje al. Kan zijn dat ze ietswat later nog vrij konen. Bovendien: op LastFM wordt er hier en daar wat verkocht, zal wel meer worden nog.
Reactie van Gert-Jan Peddemors op 23 September 2009 op 20.29
jammer dat het is uitverkocht, had er graag naar toe gegaan. Maar er zal nog wel eens een kans komen

Opmerking

Je moet lid zijn van humedia om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van humedia

© 2015   Gemaakt door ROC media.

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden