Het einde van de column | Remko van Broekhoven

Dit wordt mijn laatste column voor Humedia. Na mijn vorige stuk,‘Iedereen verwacht de accreditatie’, is me duidelijk geworden dat níet iedereen zat te wachten op het verhaal dat ik vertelde. Twee dagen na de publicatie ervan op 7 juni jl., werd ik uitgenodigd voor een gesprek met mijn management. Dat dit not amused was, mag een understatement heten. Men was woedend.

Mij werd zowel mijn toon verweten als mijn timing. De toon omdat ik onder meer sprak over ‘Spaanse Inquisitie’, ‘semifraude’ en ‘criminele organisatie’. Dat het eerste een verwijzing is naar een sketch van Monty Python en het derde refereert aan een uitspraak van de eerbiedwaardige professor Arnold Heertje, deed hier niets aan af. Mijn managers voelden zich aangetast in hun integriteit, en dat kan ik ook best begrijpen. Reden om deze laatste column niet als column te schrijven, maar zo zakelijk en neutraal mogelijk, gespeend van ironie en overdrijving.

Het management van FCJ en SvJ verweet mij dus ook het moment waarop ik naar buiten trad. De suggestie was dat ik de accreditatie in gevaar breng en de organisatie beschadig. Ik heb er weinig behoefte aan de discussie nog eens dunnetjes over te doen. Wel heb ik mijn leidinggevenden duidelijk proberen te maken dat m’n intentie juist was om de school te presenteren zoals ze is, for better and for worse. Tegelijk snap ik hun zorg om zo goed mogelijk voor de dag te komen, en negatieve publiciteit te vermijden.

Wat me echter verbaasd heeft, is dat me in het gesprek werd gevraagd of ik wel in deze organisatie moet willen blijven werken. En dat er een verband is gelegd tussen mijn column en het feit dat ik vanaf september ga promoveren op een HU-voucher. Voor wat mijn verbondenheid betreft met de School voor Journalistiek: dat is een liefdesrelatie, in elk geval van mijn kant. Ik begon er bijna 25 jaar geleden als eerstejaars; en ik keerde er in 1995 terug als docent; om er in de jaren daarna meestal met veel plezier les te geven en er steeds voor te knokken als ik vond dat haar onrecht werd aangedaan, of dat nu van buiten- of van bovenaf kwam. Ik ga dus niet weg.

In mijn wantrouwigste buien zou ik een link tussen mijn promotie en mijn kritiek kunnen opvatten als dreiging; of als een beroep op dankbaarheid die in gehoorzaamheid wordt vertaald. Zo wantrouwig wil ik niet zijn, zo weinig krediet wil ik mijn managers ook niet geven. Maar het heeft voor mij geen zin om verder te gaan met een column over hoe ik de school ervaar, als ik van mijn management zulke reacties krijg. Een column schrijven is makkelijk wanneer je zoals Theo van Gogh erom lacht als je kwetst; of wanneer je zoals Bert Wagendorp de mensen over wie je schrijft, zelden tegenkomt zodra je de deur van je werkkamer opendoet. Laat staan dat ze over je kunnen beslissen. Mijn situatie is een andere. Ik ben dus even uitgeschreven.Lees ook:

'Iedereen verwacht de accreditatie'

'De docent die een beter mens werd'


Weergaven: 641

Tags: broekhoven, censuur, kaltgestellt, management, remko, svj

Reactie van humedia op 21 Juni 2011 op 10.43
blegh. Nare smaak van.
Reactie van humedia op 21 Juni 2011 op 10.43
Remko bedankt, het waren drie fantastische weken.
Reactie van humedia op 21 Juni 2011 op 10.45
Weer een profeet op de brandstapel, voor een HU-voucher.
Reactie van Ingelise de Vries op 21 Juni 2011 op 10.46
Censuur op een School voor Journalistiek. Het moet niet gekker worden, hoor.
Reactie van Uhro van der Pluijm op 21 Juni 2011 op 10.56
Maakt duidelijk dat de managers simpelweg baantjeszieke bestuurders zijn, @Ingelise. Maar dat moest je eigenlijk al lang weten. Ze hebben niets met journalistiek en willen daar het liefst ook zo weinig mogelijk mee hebben. Wat ze wel willen is het liefst zo snel mogelijk doorgroeien naar een baantje binnen de HU waarmee ze minimaal één 'Balkenende' verdienen.
Reactie van humedia op 21 Juni 2011 op 10.57
ondertussen heeft iemand van de communicatie-opleiding de slagzin: "wil je blijven leven, wacht dan even" verzonnen. Bewijs.
Reactie van Loek Essers op 21 Juni 2011 op 11.00
Lang leve het vrije woord!
Reactie van jaap den ouden op 21 Juni 2011 op 11.00
op zich is de vraag: moet je wel in deze organisatie blijven willen werken?, heul niet intimiderend.
Reactie van Daan Langkamp op 21 Juni 2011 op 11.00
Een management die docenten monddood maakt door vervelende suggesties op te werpen. Het lijkt het bedrijfsleven wel! Dit is toch een school? Of gaat de HU echt alleen maar voor het geld, de accreditatie en maken ze zich geen zorgen om de kwaliteit? Tijd voor het management om zich eens flink achter de oren te gaan krabben!
Reactie van jaap den ouden op 21 Juni 2011 op 11.04
als de werknemers die je opleidt, ook nog erg kritisch gaan worden, kon dat weleens een bedreiging zijn. Goede aksie van de school. Kalt stellen dat roerige tuig. HU is liefde. Topschool. Minstens een 5,5 bij de accreditatie, die sowieso een aanfluiting is. HUmedia gaat nu echt de naam veranderen.

Opmerking

Je moet lid zijn van humedia om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van humedia

© 2015   Gemaakt door ROC media.

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden