De wakkerste krant van Nederland heeft vandaag de sociale netwerksite Hyves overgenomen. Dit heeft volgens de Telegraaf Media Groep (TMG) en Hyves geen gevolgen voor de site, maar toch is er vandaag op Twitter een #deletejehyves-dag ontstaan. Mensen roepen elkaar op om je account te deleten. Zelfs brEezAhsletjes lijken niet meer gevonden te willen worden op Hyves. Vanwaar deze hype?

Zal het komen omdat omdat de Telegraaf niet echt waarde lijkt te hechten aan privacy, zoals bij Ruben die als enige de vliegramp in Libië overleefde? Ik denk het niet. De 18+ gebruikers van Hyves zijn volgens mij al een tijdje uitgekeken op de netwerksite, waarbij deze overname de spreekwoordelijke druppel is die de emmer doet overlopen. Het was leuk, tot vader, moeder, je gekke oom en je nieuwschierige tante ook een accountje aan gingen maken en 24/7 mee gingen lezen. Zelfs oma's en opa's wisten Hyves te vinden op het wereldwijde web (bedankt, MAX). Veel mensen blijven er omdat 'iedereen er te vinden is', maar met deze Twitter-actie lijkt hier toch snel een einde aan te komen. Of toch niet? Zijn de aantallen verlaters te verwaarlozen?

Hyves heeft nu nog 10.650.475 gebruikers, maar Facebook is in Nederland al een tijdje flink aan het groeien en heeft op dit moment 3.112.820 gebruikers. Dat is nog een immens verschil, maar Hyves merkt natuurlijk ook wel dat Facebook een steeds groter marktaandeel krijgt. Veel gebruikers zullen de overstap maken naar Facebook, maar of Hyves echt leeg zal stromen is volgens mij nog maar de vraag. De tijd zal het leren.

Vanaf het moment dat ik begon aan dit stukje, hebben (volgens de statistieken van Hyves) al meer dan honderd mensen hun Hyves-account voor altijd verlaten. Op Twitter zeggen veel meer mensen de site te hebben verlaten.

Weergaven: 56

Tags: Facebook, Hyves, TMG, Telegraaf, deaud, delete, deletejehyves

Reactie van Loek Essers op 1 November 2010 op 16.02
In verhouding is dat niet zoveel natuurlijk. 1 procent van het aantal gebruikers kwam toen jij keek neer op ongeveer 106.504 gebruikers. Dus min 100 gebruikers komt neer op een daling van ongeveer een duizendste procentpunt.
Reactie van Erin Gengler op 1 November 2010 op 16.04
Wie heeft dat stukje waarin Hyves PR meer cijfers bekend maakt? Oa het aantal actieve gebruikers etc?
Reactie van Jeroen van Zanten op 1 November 2010 op 16.09
Het was al bekend dat Hyves leeg ging lopen, puur een kwestie van tijd. Facebook en Twitter zullen in Nederland fors blijven groeien en De Telegraaf helpt ze daar een handje bij.
Reactie van Pieter Munnik op 1 November 2010 op 16.09
Alexander Klöpping: Er zijn op Hyves 10,6 miljoen accounts waar van 9 miljoen Nederlands. In september kwamen er volgens Comscore 7,89 miljoen unieke bezoekers op Hyves in de categorie 15 +, dat is inclusief bezoeken van niet ingelogde gebruikers. Er loggen per maand ongeveer 5,1 miljoen accounts in op de site en 1,5 miljoen op mobiel (maar dat overlapt elkaar natuurlijk deels). en het dagbereik van Hyves ligt tussen de 2,5 miljoen op de site en 500.000 op mobiel (dat is minder overlappend).
Reactie van Nino Sonneveld op 1 November 2010 op 16.14
@Loek Ja klopt. Ik vraag me dus ook af of er uiteindelijk veel mensen hun account opheffen. Sowieso ververst die accountteller van Hyves zich ook maar 1x per dag ofzo.

@Erin Deze? actueler kan ik ze zo niet vinden.
Reactie van Nino Sonneveld op 1 November 2010 op 16.32
Hyves zegt trouwens dat de accounts pas 's nachts verwijderd worden.

Reactie van Henk Oldenziel op 1 November 2010 op 17.04
Zo'n twitteractie is natuurlijk zwaar overrated maar dat staat niet in de weg dat Hyves niet meer kan groeien. Het netwerk heeft zijn top bereikt. Het is een leuk middel om te netwerken binnen Nederland, maar zodra je de wereld wilt verkennen verhuis je naar Facebook.

Die trend is nu ingezet en zal nog wel ff voortduren. Het aantal accounts op Hyves zal wel niet zo snel dalen, het aantal unieke gebruikers wel, want FB is langzamerhand ook de doelgroep (pakweg) onder de 18 en boven de 50 aan het overnemen.

Als TPG Hyves wil inzetten om lezers aan zich te binden en hiermee zijn eigen community wil maken (met daarin weer lokale communities/hyves) lijkt me dat geen verkeerde keuze. De doelgroepen overlappen elkaar aardig en dat is adveretentie-technisch ook best interessant. Maar of Telegraaf-lezers nu ook echt massaal Hyves gaan gebruiken is een vraag die ik niet positief durf te beantwoorden. Dan zou het netwerk een behoorlijke facelift moeten ondergaan met allemaal telegraaf nieuws) en dat is niet wat er in het persbericht stond. Maar goed, tussen woorden en daden zit vaak een groot verschil...
Reactie van jaap den ouden op 1 November 2010 op 17.22
Ik heb een hyvesaccount geopend. Wie mijn vriendje wordt krijgt cola.
Reactie van Niels Pach op 1 November 2010 op 21.20
Gelukkig mag je nog steeds je hyvesaccount behouden als je ook een facebookaccount hebt. Het is tegenwoordig stoer om te zeggen dat je je hyvesaccount hebt verwijderd. Dat vind ik een beetje zielig. Ik doe bijna niks meer met Hyves maar heel soms is het handig, dus ik blijf nog even bij Hyves. Lekker puh!
Reactie van Nino Sonneveld op 2 November 2010 op 13.37
Er waren gister maar 500 accounts opgezegd. Lijkt mij een klein aantal. Jaap hoorde bij de 6000 die er één geopend hadden.

Opmerking

Je moet lid zijn van humedia om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van humedia

© 2015   Gemaakt door ROC media.

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden